Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Wir sprechen Deutsch!

Mgr. Jan Prager

18.10.2021 se studenti tříd 5KA a 3A zúčastnili exkurze v Goethe-Institutu v Praze. Více jak dvouhodinový program byl rozdělen do tří částí.

V úvodu se studenti mohli krátce zorientovat v prostředí knihovny tzv. na vlastní pěst. Mnohé zaujala sekce „umělé inteligence“ již před vstupem do knihovny. Na instalovaných počítačích si studenti otestovali zajímavou aplikaci, která překládá mluvené slovo nebo umožňuje chatování s osobností z minulosti, takže se člověk přenese v čase např. do doby J. W. Goetha.

 

Poté jsme se seznámili během přednášky pana Freundorfera s možnostmi, které institut nabízí. Studenty zaujalo poutavé povídání o historii institutu a akcích, které se zde konají.

V hlavní části programu již převzali iniciativu sami studenti. Malé skupiny 3-4 studentů obdržely tablety a cesta za poznáním knihovny netradičním způsobem mohla začít! Forma hry, kdy šlo nejen o správné odpovědi, ale i čas, umožnila studentům celou knihovnu řádně prozkoumat. Pestré úkoly, od vyhledání určité knihy a vyfocení selfie skupiny i s knihou až po jazykové hádanky, vtáhly všechny do soutěže.

Dovolím si konstatovat, že na všechny soutěžní týmy můžeme být patřičně pyšní. Všechny týmy totiž splnily veškeré úkoly, a to i přesto, že byla soutěž nastavena, dle slov paní průvodkyně, na vyšší obtížnost.

Podle provedeného dotazníku se studenti shodli na tom, že je akce velmi zaujala a rádi by se podobné akce opět zúčastnili. Zde pár postřehů z dotazníku:

Adam: „Zajímavé bylo zjištění, že v Praze byly před rokem 1990 dvě ambasády a jedna z nich právě v budově dnešního Goethe-Institutu.“

Matouš: „Zaujala mě umělá inteligence, nikdy jsem se s ní nesetkal.“

Tereza: „Dozvěděla jsem se, že v části Itálie je úřední jazyk němčina, což jsem nikdy dříve neslyšela.“

autor: prager / vloženo: říj 25, 2021