Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

výKVARTka

Člověk se pořád učí. Studenti od učitele, učitel od studentů. Na studenty mám štěstí - scházíme se nad výtvarkou s kvartou. Inspirují mě moc.

O kvalitě jejich výstupů se můžete přesvědčit v galerii. Dojímají mě, udivují mě, jsem pyšný na ně a díky nim i na sebe. Jsou pro mě důkazem, že desítky hodin, které věnuji přípravě, jsou správně investovaným časem. Je to paradox, že zrovna ta část mého vyučování, která je pro mne premiérou, je zároveň jediná, u které se nebojím říct, že výstupy distanční výuky jsou srovnatelné s prezenční výukou.

V galerii jsou grafiky vytvořené ve třech projektech. Všechny obnáší práci s GIMPem, případně podobnými editory. První koláž jsme začali v září ještě ve škole. Cílem bylo pozicovat a škálovat vrstvy a pracovat s textem, barvami a krytím. Vznikla slova se studentskými siluetami ve tvaru písmen. U druhé koláže s kufrem polepeným samolepkami z cest jsme využili překladač a v GIMPu řešili další editace vrstev a výběru. Třetí výstup měl dvě formy - animovaný gif a koláž ze čtyř fází prolínání vrstvy s fotkou přírodniny a vrstvy se znaky neobvyklých abeced. Posadí vás na zadek.

Každý z projektů trvá až tři dvouhodinové bloky. Kromě tří jmenovaných je hotový také komiks dle předlohy, digitalizace sněžného třírozměrného díla (co taky s tou spoustou sněhu ze začátku února) a začínáme vytvářet list autorského komiksu. Vždy se v projektech objevuje kus netriviálního digitálního řemesla, idea přesahující do jiných témat a multikulturní tolerance. VŠICHNI kvartáni výstupy odevzdávají a často se z komentářů a deníků dozvím, že je to bavilo, naučili se něco nového a jsou se svou (občas několikahodinovou) prací spokojeni.

Zdaleka ne všechno, co jsem si naplánoval, se mi s kvartou povedlo. Občas jsem chyboval a neodhadl potíže při realizaci. Ale díky báječným kvartánům jedeme dál a po patnácti letech se stěny počítačové učebny dočkaly slušné výzdoby z vytištěných kvartánských prací.

Další nápady mám v záloze. Snad se na ně dostane. Kvarto, děkuji za spolupráci, těší mě.

autor: hamernik / vloženo: bře 16, 2021