Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Nejlepší debatérka je z naší školy

Martin Spousta

V pondělí 18. listopadu se náš debatní tým, doplněný o debatéry z let minulých, vydal do Poslanecké sněmovny na finálové kolo Studentské Agory.

Této soutěže, jejíž hlavním cílem je naučit studenty věcně argumentovat a debatovat na témata, která hýbou světem, se naše gymnázium zúčastňuje téměř od jejího počátku a zejména v posledních letech se pravidelně umisťuje na předních příčkách (namátkou loňské druhé místo, či předloňský celorepublikový triumf), a tak nebylo pochyb o tom, že i letos se popereme o místo ,,na bedně”. 

Soupeři našich debatérů letos bylo pražské Gymnázium Na Zatlance, Gymnázium Jateční z Ústí nad Labem a Biskupské gymnázium z Hradce Králové. Už od prvního kola bylo jasné, že ani letos nedostaneme nic zadarmo, všechny školy (včetně té naší) přijely velice dobře připravené a po celou dobu soutěže ukazovaly, že se do celostátního kola neprobojovaly jen tak, nýbrž zcela zaslouženě. 

Souboje to byly opravdu vyrovnané, a tak když došlo na vyhlášení týmů, které se probojovaly až do závěrečného klání (pro ty zasvěcené, tvz. ,,finále finále finále”), nebylo do poslední chvíle vůbec jasné, kdo vlastně postoupil. 

Bohužel se k nám letos štěstěna otočila zády a o našem nepostupu rozhodl jediný bod, který naopak do finále poslal týmy z Ústí a z Prahy. Druhé jmenované gymnázium si nakonec dokráčelo pro (opět velmi těsné) vítězství a stalo se tak po zásluze vítězem republikového kola.

Přestože se nám letos nepodařilo ukořistit první místo, jednoho úspěchu jsme se přece jenom dočkali. Tereze Povolné ze septimy se podařilo získat ocenění ,,Nejlepší debatérka”, za což jí patří velká gratulace!

Nakonec bych rád poděkoval všem soutěžícím, kteří se na letošní Agoře podíleli, jmenovitě Tereze Povolné, Petru Klímovi, Adéle Valterové, Matoušovi Burianovi, Anně Kafkové, Šimonovi Matouškovi, Lucii Tlamsové, Filipu Kračmerovi, Alexandře Sačukové a Markovi Novotnému. Všem patří velký dík a pochvala za čas a energii, kterou věnovali náročné přípravě na tuto soutěž.

autor: polednikova / vloženo: lis 28, 2019