Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Tercie ve sklárně Rückl

Eliška Fuxová, Lucie Havlíčková, Tercie

Dne 20. listopadu jsme se společně s paní profesorkou Sedlákovou vydali do sklárny Rückl v Nižboru.

Ráno jsme se sešli na nádraží v Berouně a vlakem jsme dojeli do Nižbora. Zde už na nás čekal náš pan průvodce, který nám řekl podstatné informace o historii sklárny i samotné výrobě.

Sklárna Rückl byla založena roku 1903 Antonínem Rücklem. I přes to, že se za 116 let její existence bojovalo ve dvou světových válkách, sklárna nikdy nepřerušila výrobu.Sklárna se specializuje na čirý křišťál, ale je proslulá také výrobou růžového   křišťálu. Aby byl křišťál růžový, přidává se erbium. A na vytvoření černého křišťálu se přidává selen.Sklo se vyrábí z minerálů, křemičitého písku, různých chemických látek a z recyklovaného skla.Po teoretickém výkladu pana průvodce jsme zamířili do výroby. Nejdříve jsme se šli podívat přímo k tavící peci. Ta má teplotu 1500°C a hoří neustále, proto se musí každých 8 let obnovovat. U ní skláři tvarovali roztavené sklo do požadovaných tvarů.Někdy se sklo tvaruje pomocí forem z dubového či bukového dřeva. Dále jsme zamířili kolem chladící pece do pukárny a naší poslední zastávkou byla brusírna. V té se pracuje za pomoci diamantových kotoučů. Některé kusy skla pokračují dále a jsou ručně malovány. Do světa se vyváží 80% výrobků, nejvíce do Austrálie,Ameriky, Číny, Ruska, Japonska, Nového Zélandu nebo Egypta. Celý výlet se nám velmi líbil, prohlídka byla opravdu zajímavá a dozvěděli jsme se mnoho nových věcí. Moc děkujeme paní profesorce Sedlákové a doufáme, že si nějaký takový výlet zopakujeme:)

autor: polednikova / vloženo: lis 24, 2019