Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Ve víru flamenca

Marek Krbec, Samuel Chrenka, 2.B

V pondělí  4.listopadu  studenti  třídy 2.B se svou španělštinářkou vyrazili na pořad o Španělsku -  jeho kultuře, hudbě, literatuře, ale i typickém jídle - do studia Itaka v Praze.

 

Ve studiu nás usměvavá paní v typickém oblečení přivítala krásnou zvučnou španělštinou. Poté uvedla dvoučlennou kapelu spolu s tanečnicí flamenca. Následovaly úchvatné ukázky různých flamencových stylů hudby i tance.

Poté jsme byli rozděleni na tři skupiny a obcházeli  tři různá stanoviště. 

Na prvním stanovišti jsme se naučili, že cajón je hudební nástroj z Jižní Ameriky. Nejvíc ho proslavil hispánský kytarista - kupodivu ne Ernesto de la Cruz, ale Paco de Lucía. Mohli jsme si vyzkoušet i hraní na cajón. Snažili jsme se hrou vyjádřit různé pocity a emoční dialogy.

Na druhém stanovišti jsme si vyzkoušeli různé rekvizity, které se při flamencu používají. Zatímco práce s vějířem byla jednoduchá, kastaněty jsme moc nezvládli. Někteří z nás si mohli zatancovat s typickým  flamencovým šátkem, kterému se říká mantón. Je to  obrovský šátek, který je ručně vyšívaný a může stát až padesát tisíc korun.  Tímto stanovištěm nás  doprovázela velmi sympatická tanečnice flamenca, která nás učila, jak s rekvizitami zacházet. Asi nejlépe nám šel hudební doprovod s hůlkou. Zjistili jsme, že tanec flamenco, zvláště jeho rytmika, není vůbec lehký. 

Další stanoviště bylo na téma španělská literatura, jazyky Španělska a jeho provincií. Porovnávali jsme tu rozdíly mezi španělštinou, katalánštinou, baskičtinou a galicijštinou.  Už bychom v těchto jazycích uměli i pozdravit. Poté jsme doplňovali  španělskou mapu, což jsme zvládli na výbornou. 

A nakonec nás čekal kvíz o slavných osobnostech Španělska.  Někteří z nás ho bez problémů vyplnili a odevzdali k závěrečnému slosování. Naše spolužačka Bára měla štěstí a vyhrála lístky na flamencové představení.

No a úplná tečka našeho vzdělávacího výletu byla v podobě  občerstvení s ochutnávkou tradičních tapas a nealkoholické sangrie.

Tento den jsme si velice užili, něco se naučili a taky trochu najedli. Doufáme, že si nějakou podobnou akci  brzy  zopakujeme :). Že by příště třeba argentinské tango?

autor: polednikova / vloženo: lis 13, 2019