Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Na dvě hodiny do listopadu 1989 aneb beseda s Jiřím Oberfalzerem

Studenti 8.O

Od listopadových událostí roku 1989 uběhlo již téměř 30 let, ale mladá generace je zná už jen z vyprávění. Výročí sametové revoluce rychle blíží, a to je pádný důvod připomenout si tuto přelomovou událost v našich dějinách. A kdo je povolanější osobou než právě Jiří Oberfalzer, který komunistický režim i převrat sám zažil?

Dne 5. 11. 2019, v rámci přednášek pořádaných vedením školy k tomuto výročí, se s námi pan místopředseda Senátu Parlamentu České republiky a zastupitel Králova Dvora formou  přednášky a besedy podělil o své osobní vzpomínky na „obyčejný“ život za totality, politické zkušenosti a názory a odpovídal na četné dotazy týkající se  současné domácí i zahraniční  situace.

J. Oferfalzer se narodil v roce 1954.  V době okupace Československa vojsky Varšavského paktu mu bylo 14  a během Sametové revoluce 35 let, takže obě historické události mohl živě popsat na základě vlastních zážitků. Demonstrace na Albertově  17. listopadu se ale paradoxně nezúčastnil. Se zánětem okostice seděl v zubařském křesle a jak s úsměvem dodal, trpěl asi stejně jako lecjaký demonstrant. Následné demonstrace na Václavském náměstí a Letné  si již nenechal ujít a bezprostředně nám je přiblížil.  Přitom ovšem zdůraznil, že změna politického systému neproběhla ze dne na den, jak si někteří myslí. Popisoval, jak si spousta lidí do poslední chvíle ani nepřipouštěla, že by mohla nějaká změna přijít, přestože se již část společnosti do různých protestů aktivně zapojovala  Sám byl při menší demonstraci v říjnu 1989 zatčen a jeden den strávil v ruzyňské věznici. Zdůraznil důležitost událostí v tehdejším již svobodně volícím Polsku,  v NDR a Maďarsku.

Krátce po převratu  se stal blízkým spolupracovníkem Václava Havla a zapojil se do politického života. Od roku 1999 je členem ODS.

Velkou pozornost věnoval Jiří Oberfalzer otázce demokracie a v závěru první části besedy vyzkoušel studenty ze znalosti autorů slavných citátů vztahujících se právě k demokracii. Úspěšní respondenti si odnesli odznaky Občanského fóra.

Ve druhém bloku svého vystoupení dal pan senátor prostor pro dotazy studentů. Ty se týkaly především současné situace ve vnitřní politice, rozporuplného vztahu české společnosti ke komunismu,  padly i otázky týkající se  Číny a jejího vztahu s Tibetem.

Na závěr sklidil Jiří Oberfalzer velký potlesk .Přednáška i beseda bezesporu zaujala všechny, i ty, kteří se o politiku příliš nezajímají. Bylo totiž vidět, že pan senátor velmi dobře ví, o čem mluví. Pomohl nám  lépe pochopit dobu, kterou jsme nezažili, představit si život v totalitě a lépe se orientovat v současné složité situaci.

Doufáme, že i panu senátorovi se u nás líbilo, a těšíme se na jeho příští návštěvu.

MEV - Mgr. Anna Kokinová

autor: polednikova / vloženo: lis 7, 2019