Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Robosoutěž pro SŠ 2018

(Zbyněk Hamerník) Šestým rokem se účastníme nejpopulárnější soutěže v ČR v konstrukci a programování robotů z Lega Mindstorm pořádané Katedrou řídicí techniky ČVUT v Zengerově posluchárně v budově fakulty na Karlově náměstí. Premiérově letos v kategorii pro SŠ soutěžili dva naše týmy, z nichž oktavánům se podařilo postoupit do finálového kola.

Do prvního ze čtyř předkol vyrazil tým Ilumináti oktavánů Dana, Matěje a Adama a tým Bitas Elig kvintánů Matyáše, Matouše a Jáchyma 20. 11. 2018. Oba týmy mají bohatou zkušenost z minulých ročníků. Na soutěž se připravovali v zázemí školy i v domácích podmínkách a věnovali tomu desítky hodin svého volného času. Soutěžní úloha vycházela ze hry Pacman a obsahovala kromě získávání bodů i nutnost vyhýbat se bloudícím duchům (viz zadání https://robosoutez.fel.cvut.cz/zadani-ulohy-pac-man).

Bitas Elig skončil ziskem devíti bodů v první části těsně před baráží na 28. místě, naopak Ilumináti s šedesáti dvěma body postoupili z šestého místa rovnou do třetí části.

V té dokázali Ilumináti získat plný počet bodů a úspěšně postoupili postupně přes OATeam z Kostelce nad Orlicí, Punčáččky z SOŠ a SOU Kladno a Expendables z Boskovic až do semifinále, kde je vyřadil pozdější vítěz strakonický Gymstr 8. O. Následující malé finále proti boskovickému týmu IT1 prohráli a skončili tak celkově na třetím místě. Díky tomu postoupili spolu s dalšími třemi nejlepšími týmy tohoto předkola do finále, které se konalo 14.12.2018.

Týdny před finále Ilumináti dál vehementně robota i program vylepšovali, až ho vybrousili téměř do dokonalosti.

V základní části finále ziskem padesáti sedmi bodů obsadili dvanácté místo. Postoupili tak do baráže o vyřazovací část, kde nešťastným výpadkem robota prohráli s týmem System ERROR.

Záznamy jízd robota Iluminátů z úspěšného tažení soutěží si můžete prohlédnout na https://www.youtube.com/playlist?list=PLri7AP5NZWdOxlAGByZ-J6unB8qX7pxLZ.

Děkuji oběma týmům za skvělou reprezentaci školy: Ilumináti dosáhli největšího úspěchu v historii naší účasti a Bitas Elig jako jedni z nejmladších účastníků, ukázali ohromný potenciál pro další roky. Díky zpoždění, se kterým článek vydávám, mohu doplnit, že programátor Iluminátů Dan bude po prázdninách ve svém studiu pokračovat právě na ČVUT. Soutěž tak plní svůj účel, totiž motivovat a trénovat studenty v programování, robotice a konstruování. Těší mě, že se naše škola tohoto trendu drží. Důkazem toho je i prezentace robota, kterou na přelomu kalendářního roku připravili oktaváni pro žáky nižšího gymnázia a která fungovala jako silný motivační faktor pro primány. O jejich účasti v robosoutěži se můžete dočíst v článku.

autor: hamernik / vloženo: čen 27, 2019