Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

De Inglaterra a la República Checa - I

(Tadeáš Peták) Zajímá vás, jak to vypadá, když studujete v Anglii? Jestli klasická boarding school opravdu vypadá jako Harry Potter? Jaké to je, když ve škole bydlíte, jíte, sportujete, hrajete na nástroje a vůbec, prostě jste tam doma? Tak to byste to asi měli zkusit ;) Ale zkusím o tom něco napsat...

Loni v létě jsem se vrátil z English Campu (tábor, kde aspoň část vedoucích jsou anglicky mluvící lidi) a plný dojmů a angličtiny jsem si říkal, že by bylo parádní studovat někde v zahraničí. Tak jsem se začal ptát, hledal všude, kde se dalo a vůbec a řekl bych, že jsou dvě možnosti. Můžete si to zaplatit sami - ať už se k tomu dostanete přes nějakou agenturu, známého nebo třeba sami – prostě to všechno platíte vy. Ceny jsou daleko menší, než bych čekal, ale pořád je to docela hodně peněz. Ta druhá, mnohem lepší, možnost je, že existují neziskové (! - to je důležité ;)) nadace, organice, sdružení a další podobné (ne)smysly, které vám Anglii (nebo samozřejmě jinou zemi, to je na vás, s USA je to možná ještě jednodušší – je toho víc) můžou zaplatit, připlatit, pomoci dostat stipendium apod. Já (no, maminka… díky MOC!) jsem na internetu naprosto náhodou narazil na nadaci OSF (Open Society Fund - http://www.osf.cz).

 

V Anglii existuje cosi, co se jmenuje HMC. Je to sdružení prestižních britských boarding schools (někdy v dalším ehm… článku (to jakože tomhle) se pokusím vysvětlit, co to přesně je), které se rozhodli pomáhat studentům z post-socialistických zemí – tím, že jim budou dávat stipendia, aby mohli studovat na jejich školách (protože školné je asi tak milion korun ročně, bez stipendia by to pro většinu nás obyčejných smrtelníků opravdu nešlo) – půjdete na jejich školu, budete se tam učit s ostatními, většinou anglickými, studenty atd. Ale aby stipendium dostali jen “ti správní”, tak právě organizace OSF organizuje výběrové řízení, při kterém vybere z přihlášených studentů ty, kteří jsou podle nich suitable (nenapadá mě české slovo, pardon… asi vyhovující, ale to zní divně) jak po jazykové stránce, tak hlavně jako osobnosti – budou schopní se přizpůsobit, nebudou Angličanům odporovat, lít  jim kafe do čaje, něco si z toho všeho odnesou apod. Jako přihlášku posíláte esej o vás společně s doporučením učitele angličtiny (díky moc p.uč. Charvátové – ať Vám to překládá navždy) a dalšího učitele (díky moc p.uč. Havlíčkové – ať vám Lucinka moc nebrečí a moc se nepokakává (a brzy mluví anglicky)) a pár dalšími věcmi, když je všechno OK (formálně), tak jdete na testy. Když na nich máte dost bodů, jdete k pohovorům a na nich už vyberou lidi, kteří další rok pojedou na výlet. Mě, pravděpodobně nějakým nedopatřením, vybrali.

 

OSF pak rozešle všechno, co jste napsali – testy, eseje atd. britským školám a ty si vyberou, jestli, a případně koho, vezmou. Vybrala si mě škola Framlingham College v Suffolku, kupodivu jsem to přijal. Dostal jsem hodně materiálů, formulářů, dopisů atd. – pokud se chcete naučit psát (a číst) formální dopisy, je tohle ideální příležitost. Zařídil jsem, co se dalo, aby mi toho v Anglii moc nechybělo a 31. srpna vyrazil. Jel jsem ještě s dalšími sedmi Čechy, kteří stipendium dostali taky a nejdřív to bylo společně do Cambridge, protože HMC pořádá takový orientační kurz pro studenty ze všech zemí, kteří stipendium dostali – měli jsme přednášky o školách, vzdělávacím systému, angličtině, jak z toho roku “vytřískat” co nejvíc atd. Ale něco o Cambridge.

 

I když to někdo možná znáte jen jako univerzitu, je to město, ve kterém samotná univerzita je. Leží na řece Cam (už víte, proč ten název? ;)), na které provozujou takovou zajímavou věc – říká se tomu punting, je to něco jako v Benátkách – stojíte na pramici a odstrkujete se bidlem ode dna. Zkoušeli jsme to, je to sranda, bohužel se nikdo neutopil… Snad příště ;) Univerzita samotná není žádná obrovská budova nebo něco takového je to něco přes třicet samostatných obrovských areálů - Colleges (nejznámější asi Queen’s College, King’s College a Trinity College), každá má svojí kapli (brutální, je toho tam fakt hodně), koleje, učebny, knihovnu, trávníky, po kterých se nesmí chodit a hodně dalších věcí. Prostě – kdybyste nevěděli, proč studovat v Cambridge, tak už jen to prostředí stojí za to. Ale moc nahlas tam neříkejte Oxford, to vážně nemají rádi… A další důvod proč tam jít – byli jsme ubytováni na Fitzwilliam College a to je takový dost (!) dobrý hotel. Pokoj měl každý pro sebe, byla na něm sprcha, internet, telefon, stlali nám… Vážně cool ;) A jídlo – takové lepší švédské stoly – na oběd výběr tak z deseti, patnáci jídel plus hoodně salátů, ovoce, moučníků… Nechápu, fakt že ne. Ale zase chápu, proč je to potom všechno tak drahé… Je to vážně dost luxus.

 

Nicméně po čtyřdenním kurzu v Cambridge nás posadili na vlak a rozeslali do škol. Jak už jsem psal, tak ta moje je v Suffolku (severovýchod od Londýna), takže jsem to měl asi jen hodinu cesty, určitě lepší než jet do Skotska.

 

Řekl bych, že to je jako úvod dost – nic jste se nedozvěděli, já nevyčerpal žádné téma ani informace a přitom jsem napsal přes A4 textu… Paráda. Zajímá vás, co se stane dál, jak vypadá život na anglické boarding school,  jak v Anglii seženete chleba, co je nejoblíbenější sport a jestli Britky vážně nejsou hezké? (já jsem tedy zvědavý dost…) Čtěte příští anglický speciál “De Inglaterra a la República Checa” samozřejmě v češtině… (slibuju, že to bude zajímavější, nějak jsem to musel uvést a kdybych sem psal ještě něco, bylo by to strašlivě dlouhý…)

 

Tohle píšu asi hlavně proto, že jsem na ředitelství slíbil, že to za propustku do Anglie budu dělat ;)  A taky proto, že jsem hrozně ukecanej člověk... Ale chtěl bych panu řediteli moc poděkovat, že mi tak vyšel vstříc, podpořil mě, nechtěl po mě žádné zbytečné formuláře, pomohl s čím se dalo a nemusel jsem se mu zapřísáhnout, že mu přivezu Big Ben... Vážně díky moc. (jen teda doufám, že mě zas vezmete zpátky, až bude třeba ;))

 

(ten poslední odstavec tu původně nebyl, ale pak mi došlo, že když to jde na školní web, tak nemám na výběr ;))

 

Dredy

 

 

 

 

 

 

P.S. Pakliže byste kdokoliv měl jakékoliv návrhy, připomínky, dotazy nebo byste prostě jen chtěli napsat budu fakt rád, můj mail je petak.tadeas@seznam.cz...

autor: admin / vloženo: zář 13, 2006