Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

9. květen – Den Evropy

(Michaela Kabátová) Zajisté si každý z vás alespoň jednou povšiml zarámovaného obrazu ve třetím patře. Gymnázium Joachima Barranda má na kontě nemálo stars. Patřila by tam například i slečna Eva Horelová. Nemá sice červené Ferrari jako Leoš Mareš, na životní úspěchy je však asi bohatší. Ta to, dámy a pánové, dotáhla až do Bruselu… Byla jako já nebo vy, studovala v malém městě a zřejmě si nikdy ani nepomyslela, že by mohla slavit takové úspěchy. Je tu tedy alespoň malá šance, že štěstěna zabloudí do našich luhů a hájů znovu.


   Eva Horelová pobývala na gymnáziu celých osm let a patřila do třídy k paní profesorce Dobešové. Maturovala v roce 1997. Z Berouna vykročila rovnou do Prahy na Fakultu sociálních věd. Jen malý výčet z toho, co opravdu umí a bezpečně zná, vás utvrdí v tom, že není žádné béčko. Přese všechno přiznává, že cesta do Bruselu nebyla nejlehčí.

    Zavzpomínat na staré časy přijela při příležitosti 9. května, tedy Dni Evropy, spolu se svými kolegy z Evropské komise, Janem a Ditou. Oba vedou zajímavý život plný zajímavých okamžiků. Jan počítá díky sondě ve vesmíru stany v africkém uprchlickém táboře a Dita šmahem zvládla přijímací pohovor o společné politice rybolovu. No, máme se asi co učit.

   Účelem této přednášky však nebylo jen vychloubání starších a zkušenějších. Formou dotazů obě slečny proklepávaly naše znalosti o Evropské unii. A světe div se, uznali, že jsme dobří. Jelikož je všeobecně známé, že mladé lidi láká nejvíce práce v zahraničí, ukázali nám, tentokráte už všichni tři, velmi „jednoduchou“ cestu přímo do Bruselu. Snažila jsem se psát nejrychleji, jak dokáži, ale ten výčet byl opravdu zdlouhavý, tak doufám, že vás neošidím  

o drahocenné informace. Dá se říci, že pokud zvládnete zaškrtávací část týkající se velmi podrobných znalostí o EU, test z anglického jazyka, pokud možno ještě z dalšího jazyka, numerickou a verbální část, ústní pohovor a test podle specializace a ustojíte až dva roky, které někdy přijetí trvá, balte kufry. Také nám prozradili, že štěstím se nemají zajíkat jen budoucí diplomaté a odborníci přes mezinárodní vztahy, velký zájem bude hlavně o arabisty, sinology a japanology.

    Po nalákání přišla ale studená sprcha. Než začnete uvažovat přímo o této nebo jí podobné práci, zamyslete se důkladně nad tím, co je pro vás opravdu důležité. Zda chcete vést dobrodružný život s pojízdným kufrem, zajímavou prací, úžasnou možností cestovat, setkávat se s lidmi ze všech koutů světa ale s rodinou  jen po telefonu nebo na dohled? Zkrátka vám chci prostřednictvím mých dojmů z konce tohoto setkání sdělit, že oba tyto životní postoje si v Bruselu neuhájíte.

Já mám teď trošku jiné starosti, za týden mě čeká maturita. A pak? Možná v Bruselu novinářská praxe.

autor: admin / vloženo: kvě 17, 2006