Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

„Lidské šachy“ v hodině tělesné výchovy

Naši studenti a studentky z kvinty, sexty, 3. A a 3. B se ve čtvrtek 28. 3. 2019 sešli v sále speciálně vybaveném pro bojová umění. Čekala je totiž neobvyklá sportovní aktivita, a sice ukázka brazilského jiu-jitsu přezdívaného též „lidské šachy“.

Celý sportovní workshop probíhal pod vedením znalců tohoto umění – Jiřího Kerlese a jeho dvou asistentů z oddílu Lokomotiva Beroun. Po stručném představení historie výše zmíněného bojového sportu využívaného i v sebeobraně, rozehřátí ve formě speciálních gymnastických cviků a krátkém protažení se šlo do akce.

Studenti na chvíli zapomněli na hrozby písemných prací, které je ten den čekaly, a ponořili se do zkoušení základních sebeobranných technik typických pro tento sport. Stali se z nich protivníci, kteří si na sobě vzájemně zkoušeli, jakým „tahem“ přelstít svého soka a dostat se tak ze situace ohrožení.

Vyzkoušeli si každou ze čtyř základních fází této formy bojového sportu:
1. dostat útočícího soupeře na zem;
2. překonat jeho nohy, aby jimi nemohl útočit;
3. stabilizovat svou pozici a dostat tak protivníka pod svou kontrolu;
4. vše zakončit, odpoutat se od soupeře a nejlépe utéctJ.

Jelikož se kromě dunění podlahy (naštěstí příjemně měkké) místy ozýval také smích, věřím, že se žáci při zkoušení svých fyzických a taktických schopností zároveň i dobře pobavili. 

Přejeme našim studentům, aby vše, co si toto dopoledne vyzkoušeli a co se naučili, v budoucnu využili opět pouze ve formě sportovního výkonu.

Na závěr bych ráda poděkovala Jiřímu Kerlesovi a jeho týmu za velmi dobře připravenou lekci tohoto ne zcela známého bojového sportu a zejména za ochotu podělit se s našimi žáky o své umění.

Mgr. Michaela Riegerová

autor: hynek / vloženo: dub 2, 2019