Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Napsali o nás v Berounském deníku

Máme radost, když se o naší škole dočte nejširší veřejnost. Například prostřednictvím regionálního tisku. Ne každý se totiž pohybuje na intenetu.

Berounský deník - 12.6.2006

KRONIKA / NAPSALI JSTE NÁM

Gymnazisté vykročili do Evropské unie


Devátý květen - pro pamětníky je to den po skončení druhé světové války, pro většinu lidí den, kdy se musí po volném dni vrátit zpět do všednosti. Správně by to však měl být pro všechny den, kdy si připomínáme počátky evropské integrace. 9.květen je "Dnem Evropy", protože EU se týká nás všech...
Se vstupem do Unie se nám otevřel pracovní trh v některých z členských zemích a zároveň se tak naskytla možnost pro některé z nás, získat práci v evropských institucích. Jak složité je se dostat do Bruselu či do jiných míst mezi eurokomisaře, europoslance nebo "eurozaměstnance" nám zavítala říct trojice lidí nejpovolanějších. Pro účastníky besedy se tak otevřela možnost poslechnout si, jak to v unii chodí a co je třeba učinit pro získání zaměstnání mezi evropskou špičkou. Eva Horelová, bývalá studentka a dnes pracovnice Evropské komise, společně s dalšími kolegy Ditou Kudelovou a Janem Kropáčkem se zhostili své role profesionálně a zároveň s respektem pro mladé studenty.
Kolik z nás už uvažovalo o práci a v poslední době hlavně o studiu v zahraničí, abychom tam získali nespočet zkušeností, nejen jazykových? Vstup do EU nám dal nejen možnost upevnit a prohloubit si své jazykové znalosti, ale s nimi bude snazší získat pracovní příležitost v institucích, ve kterých se po našem přístupu vytvořila řada volných míst pro české diplomaty a pracovníky. Není však tak jednoduché dostat se mezi tu absolutně úzkou špičku uchazečů o místo. Prvotně musíte projít "zaškrtávacím" testem, který prověří nejen vaše znalosti, ale také rychlost a v neposlední řadě také logické uvažování. I když si myslíte, že jste si v těchto situacích jistí a nemůže vás nic překvapit, pak vás zaručeně alespoň částečně musí vykolejit následná esej a pak pohovor, v kterém od vás vyžadují znalosti od ekonomiky a až po rybolov. Všechny tyto části konkurzu na vaše "místo snů" samozřejmě absolvujete z části v angličtině nebo francouzštině. Nezbývá než říct, šťastnou cestu do Bruselu!
Významnou součástí dvouhodinové "exkurze" do míst evropských institucí byla i prezentace družicového snímkování rozvojových míst afrického kontinentu s názvem "Africa Observatory", který je nemalou částí pomoci, kterou EU poskytuje zemím třetího světa. 9. květen je pro většinu lidí běžným pracovním dnem, avšak jeho důležitost je často opomíjená. Pro naši budoucnost je a bude Evropská unie čím dál důležitější, a proto je dobré o ní něco vědět a připomínat si skutečnost, že jsme její součástí.

Studentky sexty Gymnázia J. Barranda, Beroun

autor: admin / vloženo: čen 15, 2006