Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Míšeň a její poklady

"Ve čtvrtek 13. 12. se nejen němčináři z tercie a dalších tříd vydali na adventní výlet do Míšně." Jak projektový den popsala Julka Žaliová z tercie si přečtete v dalším textu.

Po tříhodinové cestě jsme konečně stanuli před manufakturou MEISSEN neboli míšeňskou porcelánkou https://www.touristinfo-meissen.de/5668.html. Tam nás čekala prohlídka ukázkových výrobních dílen a muzeum s exkluzívními kousky. Dozvěděli jsme se, že míšeňský porcelán je nejstarší v Evropě, za jeho vynálezem stojí především záliba saského kurfiřta a polského krále Augusta Silného, který velice obdivoval čínský a japonský porcelán. O jeho velkém koníčku svědčí i to, že za 18 překrásných porcelánových kousků dal výměnou 600 vyzbrojených vojáků.

Po prohlídce porcelánky jsme přejeli do centra města a vydali se na míšeňský zámek Albrechtsburg, který je nejstarší v Evropě https://www.touristinfo-meissen.de/5697.html . Výstup po dlouhých schodech se nám vyplatil -  jako odměna se naskytl okouzlující pohled na přenádherný kostel Frauenkirche a střechy celého města. Poté nás čekala prohlídka interiérů Albrechtsburgu, obdivovali jsme velkolepé sály, které byly svého času považovány za jedny z nejluxusnějších a nejmodernějších v Evropě. Audioprůvodce nám umožnil prohlídku zámku vlastním tempem.

Procházka městem byla doprovázena výkladem  paní Alena Retová- průvodkyně CK INTERTRANS.

Celý den jsme završili na adventních trzích, kde jsme ochutnali pravé německé speciality.

Projektový den připravila Mgr. Marie Moravanská ve spolupráci s Mgr. Marií Štěpničkovou.

autor: stepnickova / vloženo: pro 17, 2018