Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

V Řeznu, vánočním a historickém

Nejnavštěvovanějšími vánočními trhy v Německu jsou bezesporu Drážďany či Norimberk. Pohodlnou a příjemnou variantou může být i „kráska na Dunaji“ - město Řezno. Za necelé tři hodiny jsme tam 4. prosince hladce dorazili i my. Na výletě nám sice trochu zapršelo, ale co byste čekali od Regensburgu...

(Regen =déšť)?

Do cenra jsme došli po Kamenném mostě. Ten posloužil jako vzor pro stavbu našeho Karlova mostu  a zajišťoval Řeznu již od raného středověku obchodní úspěch, neboť pouze na tomto místě si obchodníci mohli být jisti, že se kdykoliv dostanou přes Dunaj. Poté jsme navštívili  další dominantu města, Chrám sv. Petra, největší bavorskou gotickou katedrálu. Vždyť právě z Řezna se do českých zemí  od raného středověku šířilo křesťanství, ani příchod Cyrila a Metoděje tomu nadlouho nezabránil. Mnoho studentů zaujal chrám natolik, že ani nedbali časového limitu určeného pro jeho prohlídku.

Viděli jsme také sochu krále Ludvíka Bavora, za nímž často přijížděl udatný český král Jan Lucemburský.

Památky zasytily naši zvídavost, ale brzy se ohlásil hlad jiný… Ten mohl být zažehnán pouze v kouzelné atmosféře vánočních trhů.  Někteří stateční studenti  ochutnali  půlmetrovou klobásku, jejíž  výroba  má v Bavorsku tradici po celá staletí. Trhy dále nabízejí různé placičky a sladkosti, uzeniny ze zvěřiny, exotické ovoce.    Místní pochutinou jsou vedle svařeného vína i ovocné punče, např. borůvkový, jahodový, pomerančový... .  Studenti se ovšem museli spokojit s horkou čokoládou. 

Pojeďte příště s námi a prohlédněte si nejen stavební skvosty města, ale vychutnejte také krásné prostředí vánočních trhů plné  skleněných figurek  zvířat, svíček ve tvaru květin či tradičního německého  porcelánu.

 

 

 

autor: krejci_gabrielova / vloženo: pro 16, 2018