Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Šachový turnaj opět po pěti letech

(Jiří Oukropec) Byli jsme pověřeni hned dvěma profesory, abychom napsali článek o šachovém turnaji, který se uskutečnil ve čtvrtek 2. února. My (Jiří Oukropec a Dan Nejedlo) jakožto organizátoři tohoto turnaje, jsme neočekávali příliš velký zájem (počítali jsme tak s 15ti studenty), ale skutečnost nás příjemně potěšila. Přihlásilo se nějakých 30 lidí a po sundání přihlášek za námi chodili ještě dodateční zájemci. Sám pan ředitel váhal se svou účastí, což by bylo značné oživení turnaje.

Turnaj začínal v 10 hodin ve třídě 302. Každého jsme předem pověřili, aby přinesl šachovnici. Musím podotknout, že to byla naše největší obava, neboť nedostatečný počet šachovnic by velmi zkomplikovalo celý turnaj. Nezbývalo nám, než se modlit. Naštěstí se jich sešlo hojný počet. Na turnaj jsme též museli v excelu připravit kartičky, kam se zapisovali výsledky hráčů. Bez nich by to bylo obtížné a nepřehledné. Na turnaj dorazilo kolem 30ti lidí, ovšem mezi nimi byli i ti, kteří se nás na svou účast zeptali až na místě.

Bylo naplánováno 5 kol. Na partii bylo naplánováno 40 minut, s tím, že pokud se hra nestihne dohrát, každý hráč má na tah 20 vteřin. Jiné řešení nás nenapadlo, neboť jen málokdo má hodiny určené přímo na šachy a nechtěli jsme tam zůstat až do večera. Na začátku se náhodně rozlosovali soupeři a před dalším kolem se mezi sebou losovali pouze ti hráči, kteří měli stejný počet bodů. Kdo bude mít bílé figury, to už se hráči domluvili (nejčastěji rozlosovali) mezi sebou.

Bylo zakázané vracet tahy i přesto, že to povolí soupeř. Potom by totiž jeden hráč měl výhodu tolerantního soupeře, na rozdíl od jiného. Pokud se hráč již dotkl figury, mohl ji zpět položit a táhnout jinou. Pamatovali jsme i na mladší hráče, navíc někdo si i zkouší, jak by daná situace vypadala.

Teď se pokusím (Jiří Oukropec) popsat své zápasy.
První kolo jsem potkal Zýku z 1.B. Hrál jsem za černé figury. Měl neobvyklou strategii, která závisela na postupném vysouváni pěšců. Chvíli to bylo nerozhodné, ale potom se mi podařilo získat převahu asi dvou figur a zápas jsem nakonec dotáhnul do vítězného konce. Druhý zápas byl velmi rychlý. Na jméno si již nevzpomínám. Nyní los mi zas přál. Došlo k několika výměnám pěšců a koní a pak jsem využil soupeřovy mezery, díky níž se mi podařilo dát mat. Třetí souboj si nyní nevybavuji. Ve čtvrtém kole jsem narazil buď na Chabra nebo Matouška (jméno toho kluka se mi plete) z kvinty. Tehdy jsem si stavěl černé. Nehrál špatně, ale rozhodla jediná chyba, kdy jsem mu nekrytého koně vzal dámou a zárověn byl soupeř v šachu. Nadále jsem pak dámou šachoval a bral figury.

Čtvrté kolo si již spoustu lidí nezahrálo. Chápu, že někomu dvě tři partie stačí. O páté kolo již zájem nebyl vůbec, tak jsem si akorát zahrál finále s dosud také neporaženým Janebou z 3.A.

Hrál jsem s černými. Byla to nejkrásnější partie ze všech a já jsem se při ní dobře bavil, přestože mě rychle odebral o koně. Bylo velmi málo výměn. Po nějaké době se začalo bojovat o pole D4, kde jsem měl pěšce. Stále jsem prohrával o onoho koně. Po dalších spoustě kol začal tento malý souboj vyhrávat soupeř. A tehdy jsem udělal snad rozhodující chybu. Pěšcem na zmiňovaném poli jsem postoupil o pole dopředu a odkryl jsem si tím věž, ketrou mi střelcem sebral. Pak jsem již začal cítit, že partie je ztracená a přestal jsem se pořádně soustředit. Po dalších mnoha ztrátách jsem partii vzdal a vítězem se stal zcela zaslouženě Janeba z 3.A.

Dan měl nakonec jednu výhru, jednu prohru a jednu remízu.

Celkově jsme měli z turnaje velmi dobrý dojem a doufáme, že se třeba za rok něco podobného zopakuje.

Šachový turnaj - 2. února 2006

Zúčastnili se:

1.B
Vladimír Zýka
Sexta
Dan Nejedlo
Jiří Oukropec
Vojtěch Šívr
Matěj Hošek
Petr Karásek
František Mastný
Marek Přibyl
Kvarta
Tomáš Zahradník
David Mynář
Andrej Kapatsevitch
Tercie
David Podoljak
Martin Mastný
Martin Švejkar
Petr Vilhelm
Katka Nekulová
Linda Havelková
2.B
Jan Kolář
Jaroslav Zajíček
Oktáva
Jan Beščec
Luboš Ťapušík
3.A
Jaroslav Janeba
Ondra Bauer
Kvinta
Tadeáš Peták
Vladimír Kalina
Pavel Matoušek
Daniel Chabr
Petr Šádek
David Randák
Jakub Chalupecký

A vítězem se stal...
JAROSLAV JANEBA - 3.A

autor: admin / vloženo: úno 10, 2006