Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Digitální technologie pro terciány

(Zbyněk Hamerník) Jednou z novinek letošního školního roku je předmět DiTe (Digitální technologie), který je s jednohodinovou týdenní dotací vyučován v tercii. Účelem tohoto předmětu je hravou formou budovat pozitivní vztah studentů k technologiím. Při příležitosti uzavření jednoho velkého tématu publikuji stručný souhrn našich aktivit.

Během září a října jsme se seznamovali s cloudovými aplikacemi dostupnými v rámci školní domény G-Suite. Průběžně využíváme pro zadávání úkolů LMS-učebnu (classroom.google.com) a textový editor. V něm si děti vedou i pracovní deník se zápisy činností ze všech hodin. Používali jsme také tabulkový editor (mj. pro hraní piškvorek) a grafický editor (mj. pro stolní hru brigita).

Od poloviny října následovalo velké téma ozobotů. Jedná se o programovatelné lineární roboty ve tvaru kuličky. Jezdí na dvou kolečkách, umí zatáčet, dokáží sledovat čáru a při tom svítit různými barvami. Pomocí světelných senzorů rozeznávají barvu podložky. Programovat se dají buď nakreslenými značkami, nebo skládáním bloků s pokyny v prostředí aplikace ozoblockly pro vizuální programování.

Kresbou rukou nebo v grafickém editoru jsme pro ozoboty vytvářeli závodní okruh nebo graf odpovídající domečku jedním tahem. Řešili jsme nejkratší i nejdelší průjezd zadanými body a přejezd přes oblasti bez vodící čáry. Programovali jsme jízdu po trajektorii požadovaného tvaru a slalom. Poslední aktivitou byla krasojízda dvojic ozobotů. Některé dvojice studentů vymýšleli choreografii na zvolenou hudbu, jiní se nechali inspirovat aktuálním olympijským děním. Ze závěrečné hodiny je publikován sestřih většiny jízd na adrese https://youtu.be/K1F4l1LEgk4.

Ozoboti i počítače někdy zlobí a neposlouchají, ale díky zpětné vazbě od dětí vím, že je předmět přesto baví a váží si možnosti strávit čas pomocí činnostních aktivit s inspirujícími technologiemi. Těšíme se na zbytek školního roku se stavebnicemi lego wedo!

autor: hamernik / vloženo: dub 13, 2018