Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

In12-terral-8spam1502...zvítězil !

V loňském roce ministryně školství, mládeže a tělovýchovy JUDr. Petra Buzková vypravěčskou soutěž na téma "Cesta s přáteli z celého světa do vzrušujícího a občas nebezpečného kybernetického světa internetu a mobilních technologií". Z Gymnázia Joachima Barranda v Berouně se zúčastnila celá loňská sekunda, studenti tak spojili jazykovou tvořivost v českém jazyce s tvořivostí a dovedností v počítačové grafice. Studenti pracovali pod vedením prof. Jany Knytlové a Hany Revinové a výsledky se dostavily.

Johana Hošková zvítězila v I. kategorii s povídkou s podivuhodným názvem "In12-terral-8spam1502". Karolina Kopecká ze stejné třídy obsadila třetí místo s povídkou "Delete". Tak završila úspěch studentů naší bývalé sekundy, dnešní tercie.

Johana Hošková zvítězila v I. kategorii s povídkou s podivuhodným názvem "In12-terral-8spam1502". Karolina Kopecká ze stejné třídy obsadila třetí místo s povídkou "Delete". Tak završila úspěch studentů naší bývalé sekundy, dnešní tercie.

Oběma jsme položili několik otázek, ale nebylo snadné z nich vypáčit odpověď. Jde zřejmě o autorské tajemství...

Jak jsi, Johanko, přišla na tak zvláštní název...
Psala jsem si pod lavicí při angličtině slovíčka a číslice...a najednou to přišlo! Můj spam má donutit počítače vybouchnout.
A další postavy...
...jednovaječná dvojčata Miriam a Elen, prateta Emily, detektiv Saft, policie a tak.

Jak jste se dostaly k soutěži?
J: Nejdřív dobrovolně ...potom ve škole povinně. Co jsem napsala v češtině se mi nelíbilo, přepsala jsem to při angličtině a nakonec potřetí doma. Obrázky jsem si poslala na mail z domova.

K: Táta chtěl, abych se taky zúčastnila, ale text jsem dopsala ve škole.

Proč myslíte, že jste zvítězily?
Netušíme, původně jsme si myslely, že to bylo malou účastí, ale 113 účastníků není tak málo...

Chcete se jednou věnovat psaní nebo snad programování?
J: Možná psaní ... nějakou vážnou literaturu, asi historickou prózu...abych se třeba stala povinnou četbou!
K: Rozhodně ne programování...asi najdu něco zábavnějšího. Knížky psát určitě nebudu, možná do novin.

Ocenili spolužáci a učitelé vaše umístění?
A kdo z nich čte nástěnku...? Např. z češtiny jsme psali diktát. A spolužáci si už nepamatují, že se něco podobného dělalo.

A jak vás ocenili organizátoři soutěže?
8. záři pojedeme do Jičína, kde je slavnostní vyhlášení. Možná dostaneme propisku...a diplom... Je ale veřejným tajemstvím, že vítěz pojede do Paříže.

Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 8. září 2005 v Jičíně. Diplomy a ceny předá finalistům osobně ing. Karel Hrdý, náměstek MŠMT, za účasti Janice Richardsom z European Schoolnet.
Blahopřejeme oběma vítězkám a těm, kteří se chtějí o soutěži dovědět víc, doporučujeme internetové stránky www.safer-internet.cz.

 

autor: hynek / vloženo: zář 6, 2005