Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Co je to UNICEF

Irena Gregůrková, tercie

Dne 6. října se naši studenti zúčastnili přednášky o UNICEF ve velkém sále naší školy. Přednášel pan Aleš Foltýnek, který je vedoucím Dobrovolné spolupráce a Benefičních akcí této organizace. UNICEF se snaží zajišťovat lepší život a naději dětem, kteří žijí ve špatných životních podmínkách.

Jednou z věcí, kterou se snaží UNICEF zlepšit je umírání dětí v nízkém věku. Každý den ve světě totiž umírá ve světě 17 000 dětí do pěti let z důvodu zápalu plic, komplikací u předčasně narozených dětí, komplikací v průběhu porodu, průjmových onemocnění nebo malárie. Velkým problémem je také podvýživa u malých dětí. V tomto problému se snaží UNICEF pomoci terapeutické stravy, která je dětem podávána po několik týdnů. Další věcí, kterou UNICEF řeší je vzdělání dětí a rovnost pohlaví. My si denně stěžujeme, na povinnou školní docházku a přitom více než 58 000 000 dětí nemá vůbec možnost do školy chodit a místo toho pracují. Proto se UNICEF snaží rozvíjet projekty tzv. škol přátelských k dětem, které jsou nezpoplatněné, mají přísun pitné vody, oddělené záchody a nemusí se v nich nosit uniformy, na které spousta rodin nemá peníze. Děti také umírají z důvodu, že jeden z jejich rodičů byl nakažený virem HIV nebo AIDS a oni sami byli nakaženi v průběhu těhotenství. Posledními z problémů je domácí násilí, týrání, zneužívání nebo např. ženská obřízka. Ale jak můžeme pomoci i my? Stačí jít na oficiální stránky UNICEF a tam můžeme zakoupit kozu, prase, terapeutickou stravu nebo např. školní pomůcky pro děti, které potřebují naši pomoc.

Katka Hartigová, kvarta

V pátek 6. října nás ve škole navštívil Aleš Foltýnek z organizace Unicef. Na úvod nám pustil video o dětech, sirotcích a matkách s HIV pozitivní. Hlavní téma videa byla naděje. Unicef chce pro všechny děti zdraví, vzdělání, rovnoprávnost a ochranu. Snaží se toho docílit programy: přežití dětí, očkování, ochrana dětí a vzdělání. Součástí organizace jsou také vyslanci dobré vůle, což jsou slavné osobnosti, jejichž cílem je upoutat pozornost lidí, aby přispívali. Na zakončení nám byla puštěna písnička Imagine přezpívaná Unicefem a lidmi, kterým Unicef pomohl.

Petr Klíma, 1.A

Dětský fond Organizace spojených národů je součástí OSN. Jedná se o největší celosvětovou organizaci pomáhající zlepšit podmínky pro život dětí. Byl vytvořen 11. prosince 1946 a pomáhal převážně dětem, které ztratily rodiče během druhé světové války. Je financován pouze z dobrovolných příspěvků firem či jednotlivců. Pomoci může každý, kdo pošle peníze na účet nebo zakoupí nějaký předmět na speciálním e-shopu. Tato organizace si zakládá na tom, že je zásadně nepolitická a neřeší politické situace v jednotlivých zemích světa.

Český výbor pro UNICEF vznikl v roce 1991 jako nevládní nezisková organizace. Má pouze čtyři cíle: informovat veřejnost o poslání a konkrétní činnosti UNICEF, shromažďovat finanční prostředky pro pomoc dětem z celého světa, upozorňovat veřejnost na situaci dětí ve světě i v České republice a podporovat naplňování dětských práv v ČR.

Veronika Leitnerová, 1.A

Pomoc dětem to je UNICEF
Do našeho gymnázia přijel v pátek 6.10. 2017 představitel UNICEF Aleš Foltýnek, aby studenty ročníků 1.A, 1.B a 3TA seznámil s činností této organizace. On sám tam působí jako koordinátor v oblasti dobrovolnictví.
Dozvěděli jsme se, že tento Dětský fond OSN pracuje v současnosti ve 192 zemích. Pomáhá dětem od těch nejmenších až do dospělosti. Nejvíce jeho pomoc potřebují děti v rozvojových zemích a v oblastech, které zasáhly přírodní nebo válečné katastrofy. do oblastí zasažených přírodní nebo válečnou katastrofou. Veškerá pomoc, kterou UNICEF poskytuje je financována z dobrovolných příspěvků.
Aleš Foltýnek nás seznámil s hlavními body činnosti UNICEF, který mimo jiné podporuje vzdělávání dívek, snaží se, aby všechny děti byly očkovány proti základním nemocem, snaží se o to, děti vyrůstaly vb bezpečném prostředí. Pomáhá v krizových situacích, kdy jsou děti ohroženy a podporuje rovnost pro všechny, především pro dívky a ženy. V současné době pomáhá ve 155 zemích. Jeho hlavní ústředí sídlí v New Yorku.
UNICEF má 34 zastoupení ve vyspělých zemích. Zabývají se zejména prosazováním Úmluvy o právech dítěte, osvětovou a vzdělávací činností. Shromažďují finance pro pomoc dětem. Zaujalo mě, že UNICEF ČR je od roku 1991 jedním z nich.
Nejzajímavější část přednášky začala, když Aleš Foltýnek vyprávěl konkrétní zážitky ze zemí, kde UNICEF ČR působí. Jsou to Bhútán a Rwanda. Ze Rwandy mě zaujal příběh holčičky, které zemřeli rodiče a vychovávala ji babička. Dívenka se rozhodla, že chce jednou také pomáhat lidem a bude zdravotní sestrou nebo lékařkou. UNICEF se postaral, aby mohla studovat. Protože se to stalo už v roce 2005, věřím, že se dívce její přání splnilo. Osud chlapce z Bhútánu byl podobný. Také přišel o rodiče. Vyrůstal v klášteře a díky organizaci UNICEF mohl začít studovat na normální škole.
V některých oblastech je nedostatek pitné vody, proto UNICEF podporuje i zřizování studní. Takovou situaci nám svým vyprávěním Aleš Foltýnek také přiblížil. UNICEF na výstavbu studně zajistil peníze a odborné pracovníky, ale vlastní realizaci nechal na místních obyvatelích. Předpokládal, že co si sami vybudují, toho si budou víc vážit. Když se po čase zástupci UNICEF na to místo vrátili, zjistili, že studna je oplocená a dvířka k ní jsou zamčená. Zanedlouho však přišel starosta vesnice s klíčem a s ním zástup obyvatel. Lidé z UNICEF se dozvěděli, že se dvířka odemykají pouze v určitou dobu a ke studně mají přístup jen lidé, kteří si zují boty. O tom, že si místní své studny považují, nebylo pochyb.
UNICEF může díky svému zastoupení po celém světě být v případě krizových situací hned po jejich zjištění, první na místě a poskytnout neodkladnou pomoc. To je například pitná voda, zajištění hygieny, poskytnutí léků a zdravotnického materiálu, očkování, potravin, vitaminů, ale také pokrývek, oblečení a další pomoci.

autor: polednikova / vloženo: říj 20, 2017