Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Ve škole se v září daří (nebo „paří?“)

aneb měsíc září na naší škole jak to viděl náš pan ředitel.

30. a 31. srpna nastupují do školy učitelé a radí se. Probíhají zkoušky opravné a v náhradních termínech. V New Orleans hledají ty, kteří přežili.
1. do školy přišli všichni v osm. Vítáme studentky a studentky 1.A i 1.B a nejvíc naše nejmenší spolužáky a spolužačky z primy! Nové rozvrhy, pozdravení se spolužáky, třídními a rychle na zmrzlinu na náměstí. Od 9,00 se maturuje v náhradním termínu. Jako nová zástupkyně ředitele začíná naplno pracovat PhDr. Poledníková (jednoduše „Výměna manželek“). Odstoupivší RNDr. Pojerová si snáší slámu, hlínu a větvičky do hnízdečka, které si „lepí“ vlevo v přízemí u učebnic (prý na zasloužený odpočinek - něco jako“Vyvolení“).
2. se už učí podle stálého rozvrhu v plném rozsahu.
5. odjíždí čtvrtá A na týden brázdit vody nejdelší české řeky. Jako doprovod si vezou RNDr. Pojerovou, Mgr. Hynka a Mgr. O. Nováka. V New Orleans se rabuje.
7. se na berounské radnici Mgr. Moravanská zúčastnila se dvěma studenty prezentace knihy česko-německých pověstí. Ceny benzínu letí nahoru.
8. studentky tercie Johana Hošková (vyhrála a poletí na výlet do Paříže) a Karolína Kopecká (3.místo), které zabodovaly v celostátní soutěži pořádané MŠMT ČR „Safer internet“ si odjíždějí do Jičína převzít ceny (o cestě je na webu vyprávění „Propisková výprava“).
9. se vrací spokojení a celkem suší studenti čtvrté A z Vltavských jezů a vyučující pějí slova chvály.
12. Tereza Červenková, Lenka Jelínková, Jan Kolář a Petr Hašek ze druhé B prodávají magnetické kartičky nadace „Život dětem“, které přispívá na vybavení dětských oddělení v nemocnicích.Vybrali 7225,-Kč. Mgr. Chocová se vzdělává na semináři k rodinnému a občanskému právu v Praze.
13. se septima s Mgr. Benešovou a Mgr. Chocovou se kochají literární historií na „Čapkově Strži“.
14. se všichni fotí.
16. odjíždějí studenti tercie, sexty a někteří další s Mgr. Štěpničkovou, RNDr. Šimonovou a paní Hoškovou na týden zkoumat přírodu, dávnou i nepříliš veselou nedávnou historii chorvatského pobřeží Jaderského moře. Ceny benzínu lezou dolů.
20. oktáva s RNDr. Pojerovou a PhDr. Poledníkovou si odlétají na jih. Na budějovickém výstavišti navštívili výstavu o vzdělávání a ve vzdělávacím centru jaderné elektrárny v Temelíně přednášku o provozu elektrárny. V Německu o prsa vyhrála volby koalice CDU/CSU před SPD, ale vládnout budou spolu.
21. třetí A a část kvinty jede na „Strž“ s Mgr. Revinovou i Mgr. Moravanskou a Mgr. Schröpferová s Mgr. Schröpferem na seminář netradičních sportů na Sázavu. Na první letošní schůzi se schází Studentská rada (vlastně školní „Vyvolení“). V New Orleans odčerpávají vodu.
22. třetí B pilotovala test německého jazyka pro Cermat.
23. v sále přednášejí pro studenty čtvrté A, B a oktávy a 1.A, B odborníci z Jaderné elektrárny v Temelíně na téma „Jaderná energetika“. Z Chorvatska se vrací všichni v pohodě. Alena Bulvasová a Pavlína Morávková (důvěrně ALPA) vydávají po dlouhé odmlce (asi 1,5 roku poté, co odmaturoval Martin Kozel) další číslo školního občasníku ŠOK!.
26. beseduje se studenty čtvrté A a oktávy ing. Vlastimil Tlustý CSc, na téma „Práce rozpočtového výboru poslanecké sněmovny“.
27. PhDr. Poledníková vybírá v berounském kině filmy pro letošní rok (pro školy), prý se máme na co těšit. Druhá B s Mgr. Polívkovou jede na Pražský hrad studovat barokní památky. Septima s Mgr. Smolovou a Mgr. Veverkovou prochází Královskou cestu a povídá si přitom anglicky.
29. opět „Čapkova Strž“(jakoby tam lákal sám „Velký bratr“), tentokrát třetí B a část čtvrté B. Kdo nebyl na Strži, jako by nebyl. Šest matematických olympioniků jede na kurz k řešení úloh matematické olympiády kategorie P do Prahy. V New Orleans odčerpávají vodu.
30. studenti 1.A, B a kvinty píší test „přírodovědně technický základ“ projektu „Vektor“, který jsem zakoupili od společnosti SCIO. Projekt „Vektor“ je dlouhodobý. Studenti budou psát každý rok testy z Čj, Ma, Aj, Nj, přírodovědně technického základu, obecných studijních předpokladů a občanského základu od prvního až do čtvrtého ročníku. Škola i každý student by měl mít průběžné informace o svém studijním vývoji. Paní Mejstříková uzavřela účetnictví za 3. čtvrtletí a připravila uzávěrku pro odeslání na Středočeský kraj. Zástupkyně s ředitelem dokončují výročí zprávu za loňský školní rok 2004-2005 (visí na webu v „ředitelně“) a vytvářejí pravidla pro přijímání studentů v letošním školním roce (visí na webu v „přijímačkách“). Mgr. Hynek na otázku „ Řekni rychle, co bylo v září?“ odpovídá: „ V září bylo teplo... tak jak bylo v celý léto hnusně, tak bylo v září teplo“.

autor: lidinsky / vloženo: říj 18, 2005