Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Daniel Justiz na Mezinárodní zeměpisné olympiádě iGeo v Bělehradu

Ve dnech 2.-8. srpna se Daniel Justiz ze septimy vydal reprezentovat naši školu a celou ČR na Mezinárodní zeměpisnou olympiádu iGeo v Bělehradu. Jednak samotná účast, ale i skvělé výsledky rozhodně stojí za zmínku, a tak jsme se mu rozhodli položit pár otázek.

Jak ses dostal do této soutěže?

Nejprve jsem se zúčastnil školního kola zeměpisné olympiády, odkud jsem postoupil kola okresního, následně do krajského, a nakonec do celostátního, kde jsem se umístil na třetím místě. Do mezinárodní soutěže iGeo pak postoupili čtyři nejlepší účastníci.

 

Co probíhalo po tvém příletu do Bělehradu? 

Na letišti na nás čekali dobrovolníci, kteří nás mikrobusem odvezli na ubytování. Po krátkém odpočinku jsme se dostavili na slavnostní zahájení soutěže, které probíhalo v Srbském národním divadle. 

 

Soutěžilo se po jednotlivcích, nebo v týmech?

Z každé země přijel čtyřčlenný tým, jednalo se však o soutěž jednotlivců, kde každý soutěžil sám za sebe.

 

Jak probíhala jednotlivá kola?

Soutěž byla rozdělená do tří částí, jednou z nichž byl písemný test s otevřenými otázkami, kde měli účastníci odpovídat vlastními slovy a vyjadřovat své názory. Dále následovala práce v terénu probíhající v lesoparku nedaleko od Bělehradu, a nakonec se psal multimediální test, jež obsahoval 40 otázek s možností výběru odpovědí. 

 

Měli jste zajištěné i nějaké volnočasové aktivity?

Ano, měli jsme zajištěnou prohlídku Bělehradu ve vyhlídkovém autobusu a návštěvu města Novi Sad a kopce Avala. Měli jsme i rozchody, kdy jsme si například mohli nakoupit suvenýry.

 

Jak jsi v soutěži dopadl ty a jak si vedl celý český tým?

Z celkového počtu 160 účastníků jsem se umístil na 112. místě, přičemž  jsem byl 156. v písemné části, 62. v práci v terénu a 2. v multimediálním testu. Český tým získal celkové 23. místo.

 

Co sis ze soutěže odnesl?

Určitě to pro mě byla velmi zajímavá zkušenost, díky které jsem získal i nové znalosti z oblasti zeměpisu, nejdůležitějším pro mě však bylo poznání ostatních národů a kultur a to, že jsem se s některými účastníky z různých částí světa i spřátelil. 

Alisa Gumerova, septima

autor: polednikova / vloženo: zář 12, 2017