Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

"Malé" lákadlo na jazykový pobyt

(Veronika Vítková) Vyslyšela jsem naléhání našeho pana ředitele a zástupkyní a konečně sepsala svůj článek o Maltě. Je mi jasné, že čím bude delší, tím méně lidí ho dočte až do konce. Věřte mi ale, že mi dalo hodně práce a odříkání nepsat dál, ovládnout se a svůj cestovatelský spisek takhle "krátký" zakončit.

Nevíte, co si přát k narozeninám, k Vánocům nebo třeba k maturitě? A přemýšleli jste už o jazykovém kurzu v zahraničí? Loni v prosinci jsem oslavila osmnáctiny a moji rodiče mě právě tímto dárkem překvapili...

Když se řekne Malta, každého napadne něco jiného. Jedni si vybaví ostrůvek ve Středozemním moři, druzí si vzpomenou na bílé vápencové domky či na jeden z mnoha zdejších kostelů, vzdělanější možná zaperlí něčím z historie. Ve mně název této země vyvolává velice silné pocity, které se dají vyjádřit pouze jedinou větou: „Chci tam zpět!!“

Na Maltu totiž nedám dopustit. Bez nadsázky jsem zde prožila jeden z nejkrásnějších, nejzábavnějších, nejpoučnějších, nejzajímavějších, nej nej nej týdnů ve svém dosavadním životě. Už je vám tedy jasné, že mi tenhle ostrůvek opravdu přirostl k srdci. Pokusím se na chvíli vytrhnout ze svých nostalgických vzpomínek a racionálně vám sdělím alespoň část toho, co má Malta ve své nabídce.

Slyšeli jste už o lidech, kteří cestují za dobrým jídlem? Vydávají se do Bavorska na sekanou, do Maďarska na segedýn, do Ruska na boršč. Na Maltu obvykle nesměřují a dělají obrovskou chybu. Pochutnali by si na čerstvých mořských rybkách, krevetkách nebo mušlích. Tradičním jídlem je zde králík. I blízkost Itálie samozřejmě zdejší kuchyni ovlivnila. Vynikající těstoviny či pizzu si můžete dát doslova na každém rohu.

Jestli si více než dobré jídlo užijete výlet po historických památkách, určitě vás okouzlí pobřežní pevnosti či jeden z mnoha kostelů (říká se, že jich je na Maltě stejně jako dnů v roce). Historie tu na vás dýchá ze všech stran. Návštěva obrovských chrámů z kamenných bloků, které jsou dokonce starší než egyptské pyramidy, ve vás skutečně mystický pocit. O návštěvě jen o něco mladší třípatrové podzemní svatyně, kde bylo pohřbeno přes třicet tisíc lidí a která je dnes na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, už ani nemluvě. Valletta, Mdina, Mosta... To jsou jen některá z míst, kde se společně s průvodcem můžete vrátit v čase a představit si, jak zde asi ti Féničané, Římané, Arabové či Španělé žili.

Jezdíte si na dovolenou odpočinout? Milujete přírodu? Malta je to pravé i pro vás. Zeleně zde sice příliš nenajdete – sucho brání růstu vegetace, zato pobřeží je zde špičkové. U sousedního ostrova Comino, který je domovem pouze čtyř stálých obyvatel, se můžete vykoupat v úžasné Modré laguně s čistě bílým pískem. Ještě o trochu dále, na ostrově Gozo, vás oslní světoznámý skalní útvar – azurové okno. Věřte mi, že od těchto krás je těžké odtrhnout oči.

Co bych kromě již zmíněného mohla nabídnout romantickým duším? Nelákají snad skalnatá pobřeží, vkusně osvětlené promenády či nádherné písčité pláže k procházkám ve dvou? Vydat se večer s kamarády na pobřeží, chladit si nohy ve vodě, popíjet nějaký exotický drink a bavit se až do ranních hodin – to opravdu také stojí za to.

A když se na pláži začnete nudit, toužíte vydat se do víru noci a pořádně zakalit, jednoduše zamíříte do jednoho z desítek blízkých barů. A na to, jak jsou Malťané přes den pobožní a puritánští, v noci to naopak pořádně rozjíždějí. Ani studenti, kteří tu tráví jen několik týdnů a mají proto důvod užít si důkladně každou noc, si s návratem do hotelů či hostitelských rodin hlavu nelámou. Každý zkušený student totiž ví, že není od věci zchrupnout si odpoledne na pláži. A ti zvláště otrlí občas zatáhnou i nějakou tu vyučovací hodinu, aby dohnali spánkový deficit, který při několikatýdenní kalbě opravdu hrozí.

To ale není nic pro intelektuály toužící po vzdělání. Chcete-li si vylepšit jazyk a odvézt si mnoho nových znalostí a zkušeností, tak zde máte ohromnou příležitost. Malťané si angličtinu osvojili jako svůj úřední jazyk. Používají ji v rodinách s dětmi, ve škole, sledují anglické programy v televizi... Naštěstí pro cizince. Maltštině, jakési podivuhodné směsi arabštiny, francouzštiny, italštiny, španělštiny a řečtiny, je opravdu těžké porozumět. Kromě nejnižších sociálních vrstev se zde s vámi plynně dohovoří každý. Od školy jsem očekávala hodně, dostalo se mi ještě mnohem víc. Nedokážu najít byť jen jedinou chybičku, která by mi zde studium znepříjemňovala. Třída plná báječných lidí u různých koutů světa, kreativní učitelé i metody výuky. Chcete-li cítit opravdový jazykový pokrok, neváhejte ani chvilku. Nic vám nedá tolik jako nutnost poslouchat a konverzovat každou minutu. Ať už s kamarády, učiteli nebo hostitelskou rodinou.

Já osobně jsem toho nejvíc napovídala s kamarády. Seznámila jsem se se Švýcary, Němci, Španěly, Francouzi, Japonci, Korejci, Číňany a dokonce jedním Novozélanďanem. Užili jsme si spoustu zábavy, jezdili společně na výlety, koupali se a opalovali, chodili do kina, do klubů, tancovali. Loučení provázelo hodně objetí a slz a dlouho po návratu domů se mi po všech strašně moc stýskalo. Letos se chystám do Švýcarska, příští rok opět na Maltu se stejnými lidmi, které jsem tam poznala letos. To myslím svědčí o všem. Rozhodujete-li sem zda někam vyrazit, rozhodně neváhejte ani minutu, získáte zážitky a kamarády na celý život...


Závěr je to možná až příliš poetický a oduševnělý, ale opravdický, věřte mi!!! Potřebujete-li vědět víc – podrobnosti o agentuře, škole nebo o čemkoli jiném - ptejte se!!

autor: admin / vloženo: lis 6, 2005