Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

S předsedou poslanecké sněmovny - po besedě na obědě

V době, kdy prezident republiky je v zahraničí, navštívil naši školu pan Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Před jeho návštěvou jsme se připravovali nejen na téma jeho přednášky „Evropa na prahu Brexitu“, ale studovali jsme i Ústavu České republiky. Zjistili jsme, že v době nepřítomnosti prezidenta se řídíme hlavou III, článkem 66:

 

„nemůže-li prezident republiky svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat a usnese-li se na tom Poslanecká sněmovna a Senát, přísluší výkon funkcí podle čl. 63 odst. 1 písm. a) až e) a h) až k) a čl. 63 odst. 2 předsedovi vlády. Předsedovi Poslanecké sněmovny přísluší v době, kdy předseda vlády vykonává vymezené funkce prezidenta republiky výkon funkcí prezidenta republiky podle čl. 62 písm. a) až e) a k) a dále čl. 63 odst. 1 písm. f), jde-li o vyhlášení voleb do Senátu…“

 

Naše hodinová beseda tedy vlastně proběhla s „momentální hlavou státu“.

 

Pan Jan Hamáček mluvil otevřeně, opravdově, s entuziasmem, prezentoval vlastní názory.

Popsal situaci v Evropské unii a nastínil některé scénáře Brexitu. Mluvil o euru a eurozóně a odpovídal na řadu otázek studentů.

 

Obědval s námi ve školní jídelně. Také my jsme měli připravené otázky, ale pana předsedu obklopili studenti a úplně nás z debaty vyšachovali.

Pane předsedo, děkujeme za návštěvu.

Marie Poledníková

Stanislav Lidinský

autor: polednikova / vloženo: kvě 15, 2017