Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Tercie ve Vídni 2017

Jak to všechno začalo ?

V dějepise probíráme 19. století a řeč přišla i na naše tehdejší hlavní město Vídeň. V němčině mluvíme německy. Výsledek : jedeme se podívat do Vídně, jak to tam ti Habsburkové vedli. V pondělí 24. dubna vyrážíme v čase, kdy všichni normální lidé ještě spí, na jih. Kolem 11. hodiny už jsme mohli nasát vídeňský vzduch a neztráceli jsme ani minutu a hned jsme vyrazili na prohlídku města.

Počasí nám opravdu přálo. Rukavice a čepice jsme nechali na dně batohů a nastavili tváře jarnímu slunci. Některým se to nevyplatilo a večer vypadali jako ogrilovaný „wurstchen“. Před vstupem do Hofburgu, přímo na soše jednoho z Habsburků spokojeně chrupal bezdomovec a vůbec mu nevadilo, že si ho fotí japonští turisté. Jelikož bylo pondělí, lipicáni z místní jezdecké školy měli volno a vykukovali ze svých boxů s výrazy znuděných filmových hvězd. Před Stephansdomem se dělala nová dlažba, kličkovali jsme mezi nakladači a raději rychle zmizeli od prachu a hluku. Oázou klidu byl naopak Hundertwasserhaus-architektonický „úlet“ , na který se jezdí dívat turisté z celého světa. Místním není co závidět. Napětí se vystupňovalo při vstupu do zábavního parku Prater. Každý z nás nevěděl, kam dřív, jestli na „volný pád“ nebo na vysouvající se řetízkový kolotoč do výše 90 m. Někteří zvolili raději klasiku v podobě Riesenradu-obřího kola. Měli jsme štěstí, že byl pracovní den, nikde jsme nestáli frontu a tak jsme mohli projít celý park a utratit tak skoro všechny eura. Pak nás autobus odvezl do hotelu, kde jsme dostali výbornou večeři. Nechyběl ani „echt“ vídeňský řízek s bramborovým salátem a na závěr Sachrův dort.

Druhý den jsme sice vstávali brzy, ale stejně nás ranní dopravní špička trochu zbrzdila. Měli jsme objednanou prohlídku zámku Schönbrunn, kde jsme dostali sluchátko s komentářem v češtině. Poslechli jsme si to, co je všeobecně známé o nejslavnějším páru, který Schönbrunn obýval : císař František Josef I. a císařovna Alžběta I., řečená Sissi.  Ranní směny jsou v zemích bývalé habsburské monarchie od 6.00, protože císař ráno vstával časně a to samé požadoval od svých podřízených. Sissi držela diety a provozovala tělesná cvičení, aby si udržela štíhlý pas. V zámeckých zahradách kvetly pestrobarevné tulipány, do nichž se vrhali japonští turisté a opět se zuřivě fotili. Na závěr našeho pobytu jsme měli možnost porovnat zámek panovníka a zámek jeho poddaného-zámek Belveder, který patřil slavnému vojevůdci Evženu Savojskému. Museli jsme uznat, že Belveder je hezčí než Schönbrunn. Cestou na tržiště Naschmarkt jsme procházeli okolo Technické univerzity, možná, že je to budoucí působiště některého z účastníků našeho zájezdu. A pak už zpátky do reality, ve Znojmě začalo pršet, počasí se zkazilo, stejně jako naše nálada při pomyšlení, že zítra ráno musíme do školy. Ale příští rok zase někam vyrazíme.

Jana Zděradičková

 

autor: zderadickova / vloženo: kvě 8, 2017