Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Návštěva v zemi, kde je na jaře zima…

24. dubna jsme na letišti Václava Havla čekali na naše nové izraelské přátele. Hned jsme začali s programem poznávání zvláštností naší země, kde je na jaře taková zima, že budou potřebovat nejen svetr, ale i zimní bundu nebo čepici.

Kde je národním nápojem pivo, kde se pro zdraví pije nechutná voda z minerálních pramenů, kde se rodí světoví tvůrci filmů, zvláště animovaných... kde jakýsi Bedřich Smetana napsal o národní řece Vltavě krásnou hudbu, která je tolik podobná izraelské národní hymně.

            První zastávkou byla Praha - první den zalitá sluncem - a s ní výstava NaFilm, kde se deset izraelských studentů seznámilo s tradicí českého animovaného filmu. Zároveň si všichni zkusili, že vytvořit film dá hodně práce. (Můžete se sami přesvědčit: https://youtu.be/HjK92iVV1yg, https://www.youtube.com/watch?v=_vf154toOSo ). U památníku Jana Palacha jsme se připojili ke vzpomínce na oběti holocaustu, která je v Izraeli tradicí právě 24. dubna.

            Další den byl ve znamení dalších typických znaků naší země: piva - navštívili jsme pivovar Krušovice a minerálních vod - ochutnali jsme několik karlovarských pramenů, zdravých, ale ne příliš dobrých, jak konstatovali všichni izraelští studenti.

            Středa byla v meteorologických předpovědích označena jako nejdeštivější a nejchladnější den tohoto týdne. Meteorologové se tentokrát nemýlili a izraelské studenty překvapilo, jaká je u nás na jaře hrozná zima… a že prší celý den! V deset hodin nás ve své rezidenci přijal velvyslanec státu Izrael JE Daniel Meron. Bylo to neuvěřitelně příjemné a přátelské setkání.

Odtud jsme v zimě a dešti pokračovali přes Pražský hrad Nerudovou ulicí do centra Prahy.

Poslední den jsme společně strávili ve škole. V některých třídách, na anglickém divadle, na obědě ve školní jídelně… Pak už jen poslední společné odpoledne, večeře, krátká noc … a rozloučení na letišti.

V Izraeli i v České republice jsme udělali všechno pro to, aby se taková výměna uskutečnila i příštím rokem.  

autor: polednikova / vloženo: dub 30, 2017