Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Martin s Pavlem se projeli po trase časovky Tour de France …

Tradiční výměna studentů Gymnázia J. Barranda v Berouně a Lycée polyvalent ve francouzském Vizille trvá již dlouhých patnáct let. Za tu dobu naši i francouzští studenti ochutnali národní kuchyně, podivili se nad rodinnými zvyklostmi, poznali podstatu národních kultur a pro studenty ze středních Čech má výměna ještě jeden nezanedbatelný rozměr – totiž francouzský jazyk. Nikdy se totiž nenaučíte cizí jazyk tak dobře, jako když si musíte umět říci o jídlo a pití, jako když usilujete o souhlas „adoptivních rodičů“ s večerní „akcí“.

V letošním roce nás Francouzi navštívili začátkem dubna, navázala se první přátelství a všichni napjatě očekávali 20. květen, den odjezdu. Každým rokem se snažíme výměnný pobyt zpestřit návštěvou některého francouzského regionu, letos padla volba na Alsasko – Strasbourg / Štrasburk, Colmar, Mulhouse, vinná stezka…V programu letošního pobytu však následovala známá místa jako Voiron, kde jsme navštívili jak sklepy, v nichž zraje slavný likér „Chartreuska“, ale i jednu z nejvýznamnějších rodinných firem na výrobu čokolády přímo z kakaových bobů - „Bonnat“. Prohlídku lázniček Uriage nám zprostředkovala bývalá účastnice historicky první výměny z roku 1990, měli jsme možnost zavítat přímo na procedury a ocenili jsme výklad bývalého lázeňského lékaře. Za úmorného vedra jsme se plahočili Grenoblem, stín jsme našli snad jen v muzeu výtvarného umění, jednom z největších ve Francii. Radost všem udělal výjezd lanovkou /ve tvaru koulí/ na místní pevnost Bastillu – ještě víc potěšilo, že jízdenka byla ve 33 stupňovém vedru zpáteční! Návštěva „orientálního“ betonového domečku na periferii města se stala dlouhou, úmornou a troufnu si říct i poněkud nudnou. Návštěva městeček jako La Cote-Saint-André a Bourgoin Jallieu byla příjemnou tečkou za celotýdenním pobytem.
Jenže dva studenti se posledního dne programu nezúčastnili. Martin Těhan /septima/ a Pavel Vlček /kvinta/ jsou totiž nadšení a zdatní cyklisté. Bydleli v městečku Bourg d´Oisans, jehož jméno je známo každému fanouškovi cyklistiky, zejména Tour de France. Nedaleko tohoto městečka totiž začíná jedna z nejtěžších horských časovek této soutěže, výjezd horskými serpentinami na Alpes d´Huez – délka asi 13 km, převýšení 1200m! Bydlet přímo „pod kopcem“ a nezkusit si tak slavnou trasu? Stačilo jen sehnat vhodná kola a laskavý dohled jednoho z francouzských „adoptivních“ tatínků. Na krátké zastávce u studánky se Martin připojil ke skupince cyklistů, kteří si ho možná nedůvěřivě prohlíželi … francouzské národní mužstvo v plném tréninku. A stačil jim! Večer přišla esemeska, že je vrchol pokořen, oba hlavní aktéři vysprchováni, nasyceni …a co v ní chybělo… šťastní, že TO dokázali. My, kteří jsme se vraceli z výletu autobusem, jsme jim na dálku tleskali a v skrytu duše záviděli. Tenhle zážitek nikdo z nás nepozná.
Každoroční slzavé údolí, objetí a sliby, že se za rok zase uvidíme je tradičním zakončením výměnného pobytu. Ještě na skok do Dijonu, okusit chuť Burgundska, jeho vína a zejména hořčice a jede se domů. Ale jako doma jsme se všichni cítili i ve Vizille. Za rok na shledanou.

autor: polednikova / vloženo: čen 1, 2005