Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Ve škole se všichni mají v máji jako v ráji ...

Květen 2005 sumarizoval Stanislav Lidinský: 1. máj - lásky čas, Karel Hynek by zaplesal. Protestovali anarchisté i nacionalisté, veselili se komunisté. Naši vyhráli první utkání na hokejovém mistrovství světa na Švýcarskem. Ze superstar vypadl slovenský tanečník Filip a jeho matka obvinila Čechy z nacionalismu.

2. visela tabla 4.A v prodejně HASO na náměstí, 4.B na cihlovém podkladu v optice v České ulici, oktáva A si vystavila fotky i zapůjčenou popelnici od paní Hlaváčkové v bazaru na náměstí a oktáva B představila svůj "letecký snímek" v drogerii nad Horní bránou. 4.A a 4.B začal svatý týden.

3. přijeli do školy porotci krajského kola SOČ, radili se, posuzovali, hodnotili a diskutovali. Pedagogická rada propustila oktavány k maturitám bez jedné přerostlé květinky. Slečně Jitce Charvátové bylo smutno, protože už neuvidí v lavicích pohromadě oktávu A.

4. přijelo obhajovat své odborné práce v rámci soutěže SOČ na 90 soutěžících studentů ze středočeských středních škol. Soutěž zahájila krajská organizátorka Mgr. Štěpničková, zatančili Helena Knyblová, Nikola Vilhelmová (kvinta) a Bára Hrdličková (septima) a pak se šlo soutěžit. Fotil Mgr. Hynek, fotky jsou na webu. Do školy přišel po australském studijním pobytu David Vávra (septima).

5. naposled ve škole zvonilo oktávám, průběh byl tradiční, ani schopní oktaváni nevymysleli nic nápaditého.

6. vyhlásil ředitel volno. Všichni učitelé zasedli jako žáci do lavic (někteří se bavili, vyrušovali a nedávali pozor) v učebně biologie a celý den se školili, jak budou zpracovávat na základě vydaných rámcových vzdělávacích plánů školní vzdělávací programy (ŠVP), podle kterých by se mělo vyučovat od roku 2006/2007. Školili Mgr. Jiřička, ředitel experimentální ZŠ z Mělníka a ředitelka Gymnázia Rokycany Ing. Rancová.

7. a 8. byly na náměstí hrnčířské trhy, slavilo se 60. let od konce války.

9. v 8,00 byly zahájeny maturitní zkoušky třídy 4.A a 4.B. Řídit průběh maturit přijely z Gymnázia Z.W. v Rakovníku do 4.A Mgr. Klára Kunftová a do 4. B Mgr. Hana Minaříková. RNDr. Pojerová odjela předsedovat maturitám do Dobříše na Gymnázium K. Čapka. Oktávy měly svatý týden.

10. probíhaly maturity. Paní redaktorka Šimková z „Berounska“ si přišla vyfotit a vyzpovídat maturanty.

11. probíhaly maturity. Studenti I. B dobrovolně a nezištně prodávali žluté květy na podporu Ligy proti rakovině.

12. si 2.A a Ortmanová prohlížely Prahu barokní. Redaktor z místního Echa dělal rozhovor s maturanty. Skončil první maturitní týden, 55 maturantů (24+31), 14 vyznamenaných (7+7) , 38 prospělo (16+22). Od 17,00 se v sále předávala maturitní vysvědčení, předávat přišel místostarosta města Beroun a bývalý absolvent ing.Tomáš Havel, zpíval sbor se sólistkami Verunkou Novákovou (prima) a Janou Urešovou (kvinta).

13. Adélka Štembergová (kvarta) byla 10. na krajském kole fyzikální olympiády - gratulujeme.

14. Mgr. Moravanská a RNDr. Pojerová měly sraz se svými spolužáky z berounského gymnázia po krátkých ...ceti letech.

16. v 8,00 byly zahájeny maturitní zkoušky v oktávách. Na místa předsedů maturitních komisí usedli v oktávě B Mgr. Dana Holá ze Sportovního gymnázia a gymnázia z Kladna, v oktávě A RNDr. Kamil Bříza, ředitel Gymnázia Jiřího z Poděbrad v Poděbradech ( mj. se vrátil do Berouna po 18 letech, protože zde vyučoval v letech 1983 - 1987). RNDr. Štulíková a Mgr. Polívková dělaly předsedkyně na Gymnáziu Z.W. v Rakovníku.

17. Ondřej Fiala (sexta) se umístil na špičkovém 4. místě celostátního kola zeměpisné olympiády - blahopřejeme. Mgr. Veverkové měnili doma stoupačky. Členové maturitních komisí byli na společné večeři.

18. I. A s Mgr. Kokinovou převzaly ocenění za 3.místo v krajské soutěži „Středoškoláci a Evropa“. Ředitel vyrobil první rozdělení volitelných seminářů na příští školní rok. Mgr. Štěpničková si nechala pustit žilou (darovala krev), Mgr. Hynkovi se lékařská věda začala šťourat i ve druhém koleně.

19. v 16,00 odmaturoval jako poslední Karel Hnát (58 maturantů (31+26), 23 vyznamenaných (13+10) , 33 prospělo(18+15). Předávat vysvědčení oktavánkám a oktavánům přišel pan starosta MUDr. Jiří Besser (bývalý absolvent), uváděli Kristýna Onderková a Tadeáš Peták (kvarta), tančily Helena Knyblová, Nikola Vilhelmová (kvinta) a Bára Hrdličková (septima), nakonec zazpívala Bára Pochylová (oktáva A), na klavír doprovázel Mgr. Petr Tichý (bývalý absolvent). Slzely maminky, babičky i maturantky, od mnohých bych to vůbec nečekal.

20. ráno byli pozváni naši studenti (septima, sexta, kvinta,..) na berounskou radnici, kde byl slavnostně přivítán Jiří Fischer (bývalý absolvent) - letošní hokejový mistr světa (fotky jsou na webu, fotil Mgr. Hynek)., Mgr. Jana Hronková byla promována Ph.D. Ve 23,30 hod. odjelo 35 studentů s Mgr. Kokinovou a PhDr. Poledníkovou na výměnný pobyt do francouzského Vizile.

22. odpoledne odjeli na Otavu studenti 3.B s Mgr. Hynkem, Mgr. Ondřejem a panem Kozlem.

23. I.B jela na výlet kamsi k Třebíči s Mgr. Štěpničkovou a PaedDr. Karáskovou. Mgr. Schröpfer odjel řídit maturitní zkoušky na Sportovní gymnázium a gymnázium Kladno. TV Nova bude točit pokračování „Pojišťovny štěstí“ také u nás na hřišti. Studenti sexty se dobrovolně a nezištně podíleli v rámci „Svátku s Emilem“ na „prodeji kancelářské gumy“ pro postižené děti. Středočeský hejtman vyhlásil pro středoškoláky literární soutěž o Středočeský prsten (témata jsou: „Co se mi líbí ve Středočeském kraji“ „Co pro mě znamená být Středočech“ , literární forma je libovolná od úvahy přes esej po reportáž, studenti mají přiblížit svoje vnímání života ve Středočeském kraji i odpovědět na otázku, zda cítí identitu s tímto regionem, nejzajímavější práce v každé kategorii vybere odborná porota, hlavní cenou soutěže je stříbrný Středočeský prsten, který odkazuje k bohaté historii regionu a symbolizuje i prstencový tvar Středočeského kraje, pro vítěze jsou vedle Středočeského prstenu připraveny další atraktivní ceny: digitální fotoaparáty, mobilní telefony, osobní CD přehrávače a zajímavé knižní publikace,vítězové soutěže budou slavnostně vyhlášeni 20. června 2005 v Berouně v rámci hejtmanských dnů).

25. se I. B vrátila z výletu spokojená. Mgr. Smolová odletěla do Turecka na třídenní kontaktní seminář v rámci projektu Sokrates. Vybrala si zástupce středních škol z Istanbulu, Ankary a belgických Antverp, se kterými bychom měli podat projekt tématicky zaměřený na tradici svatebních obřadů v jednotlivých zemích, mělo by dojít k postupné výměně studentských skupin, korespondenci papírové i elektronické (pokud bude projekt finančně podpořen). Přivezla kalendář s tureckou modlou Kemalem Atatürkem a osobní zážitek z pravé turecké masáže (to si nechte vyprávět). Klub mladého diváka jel do Švandova divadla na Školu pro ženy od Molièra.

26. pro kvartu až 3. ročník koncertoval Jiří Stivín, koncert měl pozitivní ohlas, fotil Mgr. Belfín, fotky mám ještě v ředitelně na CD - kdo by chtěl).

27. 1.A a sexta byly s Mgr. Polívkovou, Mgr. Malou a Mgr. Bočkovu v Českém muzeu hudby v Karmelitské ulici. „Francouzská partička“ ráno odjela z Vizille směr Beroun. Ing. Knytlová odeslala literárně výtvarné výtvory sekundánů do soutěže „Safer Internet magický a přátelský“(mezinárodní vyprávěčskou soutěž vyhlásila pro žáky základních škol a studenty osmiletých gymnázií Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy JUDr. Petra s cílem podnítit kreativitu a imaginaci žáků a pochopit zásady bezpečnějšího internetu, vítěz národního finále se zúčastní mezinárodního finále v říjnu 2005 v Bruselu - takže se těšíme). 3.B se vrátila z vody, Mgr. Hynek charakterizoval kurz slovy “Voda, počasí a lidi byli na jedné vlně“.

28. se vrátili z Vizille všichni v pořádku. Viděli Strasbourg, vinnou stezku Alsaska, život ve francouzských rodinách, lyceum, muzeum v Grenoblu, naučili se víc slovíček a frází než za půl roku výuky ve škole, Martin Těhan (septima) a Pavel Vlček(kvinta) si během pobytu zajeli na kolech trasu smrtící horské časovky Tour de France na Alpes d´ Huez, ochutnali dobroty v čokoládovně pana Bonnata, obdivovali lázně v Uriage. Zkrátka pohoda a spokojenost jako každý rok. Šestnáctá výměna na školní rok. 2005/06 se může začít připravovat.

30. kvarta jela do Keltského muzea na zámku v Nižboře s Mgr. Malou. Skončilo připomínkové období k novému školnímu řádu - nikdo nic nepřipomínkoval?

31. přesně před 100 lety publikovat Albert Einstein svoji Speciální teorii relativity. RNDr. Jungmanová a Mgr.Hynek jeli na gymnázium do Rakovníka okouknout panu řediteli biologickou učebnu (chtěli by někdy také takovou).

autor: lidinsky / vloženo: čen 1, 2005