Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Zelený den

Paní profesorka Havlíčková dostala před několika týdny nápad slavit svátek svatého Patrika i na naší škole. Všichni souhlasili, ale nikdo nikdy neměl čas. Nakonec jsme tedy zelený den uskutečnili až dne 22. 3. 2005. Protože svatého Patrika bylo již dříve, byla akce přejmenována na Barevný den. Téma byla zelená, jako momentálně zelenající se příroda.

Akce byla oznámena již před víkendem, aby měli všichni čas se připravit. V pondělí bylo vyhlášeno rozhlasem, že nejzelenější třída dostane poukaz na bowling. To všechny velice nabudilo. V úterý ráno jsem přišel do školy a pozoroval stupeň zelenosti studentů. Vypadalo to bledě, pár lidí mělo zelené tričko, kalhoty nebo mikinu. Použil bych zde rčení nejmenovaného profesora: “Nic moc, spíš nic“. Avšak kolem osmé se situace rapidně změnila, po chodbě pobíhali totálně brčáloví primáni, všude chodila ogumičkovaná 2.B a pláštěnkáři ze 4.B.

Po první hodině se sešla porota, kterou tvořili profesorka Mgr. J. Havlíčková a studenti H.Marx, J.Beščeč, T.Fechtner, T.Krňávek, T.Tíkal a fotoreportér O. Procházka (samý výkvět Septimy ;-)). Začali jsem obcházet postupně jednotlivé třídy. První byla 4.B, kde na nás dokonce čekalo pohoštění (knedlíky,beránek, vše hezky stylově zelené). Všichni studenti 4.B (dokonce i třídní profesorka Moravanská) byli správně zelení a to v několika vrstvách. Strategicky jsme si je rozebrali a zelené kusy sepsali. Po sečtení desítek čísel jsme pokračovali do další třídy. Takto jsme se dřeli skoro celé tři hodiny.

Posuzování nebylo vždy jednoduché. Studenti i profesoři se hádali, že je určitý módní doplněk zelený (i když byl třeba totálně šedivý). Dále byl problém, co přesně bodovat a co ne. Zde se ukázalo, že byla nedostatečná příprava v oblasti určení kritérií ohodnocení. Holt to byla první akce takového druhu – označme to jako verzi 0.9b.

V 11:15 byly již všechny třídy sečteny, setříděny a čekalo se jen na pana ředitele, aby svolal první tři třídy do sálu. Což nebyla žádná sranda, poněvadž pan ředitel zametal dvůr a my ho nemohli najít. Nakonec se vše stihlo a nejlepší třídy naklusaly do sálu. Zde se konalo velké focení, dokonce se dostavili i regionální noviny.

Konečné výsledky jsou tedy následující: na třetím místě se umístila sekunda, druhou pozici obsadila 4.B a poukaz na bowling si odnesla 2.B. Gratulujeme.

Celkové hodnocení soutěže? Určitě byla akce přínosem pro celou školu, třídy se scelily, každý se snažil a každý něco přinesl. Jen jedna třída a pár jedinců akci bojkotovalo a přísli oblečeni tradičně. Co se dá dělat, všem se člověk nikdy nezavděčí… Největší náš dík patří paní profesorce Havlíčkové, pak samozřejmě také vedení, že sdílelo naše nadšení pro dobrou věc. Děkujeme za nevšední školní den, konečně bylo nějaké rozptýlení v nekončící školní nudě….

autor: admin / vloženo: bře 30, 2005