Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Ilumináti na Robosoutěži 2016

Ilumináti jsou Daniel Kubišta ze sexty, Pepa Hruška ze septimy a Matyáš Levíček ze sekundy. Robosoutěž je soutěž robotů postavených z Lega Mindstorm pořádaná Katedrou řídící techniky FEL ČVUT v pátek 4. 11. 2016. Dohromady to byl prima den a důstojná reprezentace naší školy v nejprestižnější tuzemské robotické soutěži.

O průběhu jsem psal už předminulý týden v článku Živě z robosoutěže přímo ze Zenglerovy posluchárny ČVUT na Karlově náměstí. Zbývá dodat pár dokreslujících střípků událostí. Třeba odkaz na pavouka soutěže, který se jinak používá při soutěžích v házení šipek. Vypadává se v něm až při druhé porážce. Měli jsme trošku smůlu na soupeře - v prvním duelu jsme vypadli s týmem EM-AJ-TÝ-2 z přerovské obchodní akademie, který nakonec skončil na děleném sedmém místě. Druhou jízdu robot proti týmu Gymnázia Nad Štolou vyhrál, když jako jeden z nemnoha projel celou soutěžní dráhu. A v poslední jízdě nás vyřadil tým Draků Boskovice, když náš robot jel docela hezky, ale přeci jen pomaleji - a hlavně nedokázal vyjet nájezdovou rampu do cílové rovinky. Draci nakonec obsadili dělené páté místo. Náš tým mezi pětadvaceti účastníky skončil na děleném třináctém místě.

Obdivuhodné bylo nasazení a koncentrace hlavního designéra i programátora Dana Kubišty. V době, kdy ostatní týmy už jen odevzdaně čekali na svůj duel nebo se věnovali bufetovým stolům v předsálí, on dále zkoušel, kalibroval, testoval a vylepšoval robota.

Milá byla pozornost hlavního organizátora Martina Hlinovského, který se nezapomněl zastavit a prohodit pár slov se "svými". Je totiž naším absolventem.

Překvapením byl nástup dvanácti teenagerů v armádních stejnokrojích - přijeli z vojenské SŠ v Moravské Třebové.

Soutěž pro nás všechny byla znovu inspirativní - takhle to viděl Pepa: Stejně jako minulý rok pro mě bylo na celé robosoutěži nejvíce zajímavé sledovat, s jakými konstrukčními řešeními přišly ostatní týmy. Každé mělo své výhody a nevýhody. Někdo zvolil, co největší přesnost za cenu nízké rychlosti. Jiné týmy se naopak snažili sestavit, co nejrychlejšího robota i za cenu, že může po cestě nabourat nebo se rovnou převrátit. Velkou výzvou bylo také nastavit všechny proměné tak aby správně fungovaly na povrchu daného bludiště. V opačném případě totiž robot nezatáčel přesně do pravého úhlu nebo nedokázal správně vyrovnat směr jízdy.

Dan, který vstával ráno ve čtyři, aby ještě pracoval na robotu, má připomínky k bufetu: Letošní robosoutěž mi přišla hódně povedená - vše probíhalo rychle, hladce a naprosto profesionálně. V přístích ročnících bych rád viděl v bufetu více ovoce, zeleniny nebo oříšků. Nelze se mu divit, většinu cesty vlakem do Prahy trávil chroupáním tyčinek, oříšků a popíjením koly. Bufet s řízky a párky ho neoslovil, stejně jako Matyáše, který byl patrně nejmladším účastníkem celého kola a soutěž si patřičně užíval: Je to neuvěřitelně frustrující zážitek, když se robot při poslední jízdě ve stejném bodě převrátil a teď se to může stát znovu, a pak zase ta úleva, potom co se během to kritického zlomku vteřiny nic nestalo a jízda v klidu pokračovala. Myslím si, že tyhle myšlenky museli pociťovat všichni, a proto nedokážu pochopit jak to finalisté vydrželi celou dobu. Kromě strachu z prohry to byla ale i zábava a navíc, tam bylo občerstvení zdarma.

Zbývá připojit odkazy na videa a dále odkazy na reportáže z našich dřívějších účastí:

  • video z prvního duelu (https://www.youtube.com/watch?v=BcyN59Y5pv0)
  • video s výhrou a úžasnými emocemi při vítězství v druhém duelu (https://www.youtube.com/watch?v=EXpsvGq7LOo)
  • video ze začátku poslední jízdy - víc se mi do foťáku bohužel nevešlo (https://www.youtube.com/watch?v=3_6Yl7riW_0)
  • článek z prosince 2014 od Lukáše Bauera o naší první účasti na soutěži
  • článek z dubna 2015 o první účasti Iluminátů v soutěži - tehdy to bylo ještě v kategorii pro ZŠ a víceletá gymnázia

autor: hamernik / vloženo: lis 14, 2016