Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Trocha školní webové historie nikoho nezabije

Nový kabát školního webu dává zvolna zapomenout na dřívější podobu stránek. A to je trochu škoda, protože za školními stránkami vždy stáli lidé hodní zapamatování. Dovolím si tedy připomenout dřívější webmastery tak, jak jsem je viděl já.

Na škole jsem od října 2000 a nevím přesně, jak vypadal školní web před tímto datem. Samotná doména gymberoun.cz je registrována od 7/11/1999. Honza Šoc mi nedávno vyprávěl, že kdysi na konci 90. let minulého století existoval na škole jakýsi neveřejný web vytvořený Jirkou (?) Horným. Jak vypadal a co obsahoval, mi není známo. Prosím tedy pamětníky, aby fakta z doby dřívější sdělili buď v komentářích, nebo (lépe) ve vlastním článku.

V říjnu 2000 jsem tedy poznal prvního webmastera - Michala Pateru. Pantera je z Hudlic a v současné době (tedy viděl jsem se s ním naposledy asi před půl rokem) studuje v Praze jakousi vysokou školu spíše ekonomického zaměření. Tento charismatický mladý muž řítící se po Berouně v Maluchovi specifických jízdních vlastností vynikal kromě všeho ostatního zejména v sítích, bezpečnosti počítačových systémů a grafice. Jak se stal webmasterem a zda tehdejší web vytvořil nebo pouze spravoval, nevím. Stránky měly (viz náhled) velmi pěknou, veselo-hravo-studentsko-živou vizáž. Napsán byl v čistém html s využitím javaskriptů a kaskádových stylů. Do dnešních dob z něj přežilo několik fotek ze starých maturitních plesů a články z časopisu Dveře, které Destil použil do nového webu. Pantera odmaturoval v květnu 2001 ve třídě 4.B. Z jeho vrstevníků možná budou čtenáři znát Honzu Pilbauera, Lukáše Procházku, Petra Berku, Davida Proška nebo Zdeňka Stiela.

Ve školním roce 2001/2 byl webmasterem Ondra Vrablík z Rudné (jeho mladší sestra Šárka je k vidění v letošní septimě). Design stránek nedoznal větších změn, za to však přibyly nové funkce - bazar učebnic, fórum vzkazů a tehdy obecně velmi rozšířené posílání SMSek. Za Ondry také přibylo webové rozhraní pro školní poštu (squirrelmail) nainstalované a nakonfigurované správcem sítě Janem Šocem. Ondra dnes studuje v Brně na Fakulté informatiky Masarykovy univerzity. Kromě našeho webu vytvořil a spravoval mnoho jiných, v Rudné na něj jistě myslí jako na jednoho z otců zakladatelů obecní WiFi sítě. O jeho hudební aktivně provozované úchylce nejsem schopen nic říci, neboť mi jím milované elektronické styly nikdy k ničemu nepřirostly. Ale věnuje se tomu s nasazením a na úrovni. Odmaturoval se septimou v květnu 2002 a z jeho ročníku mi utkvěli hlavně Martin Marek, Tonda Nekrassov, Zdeněk Poledník, Jan Franc a samozřejmě Lukáš Zelenda.

Po Ondrovi se webu ujali loňští maturanti Jirka Bendl a Tomáš Kindl, tehdy oba Berouňané. Webmasterovali dva roky. Hned o letních prázdninách 2002 stránky z gruntu předělali. Rámy nahradily tabulky, místo html přišlo php, žlutou vyměnila modrá, design byl konzervativnější. Obsah stránek nicméně zůstal téměř stejný, články i fotografie webmasteři převzali, rubriky doznaly pouze kosmetických změn. Co bylo přijato velmi příznivě, bylo posílání rozvrhových změn na mobil. Změny v nějaké podobě fungovaly už dříve díky Ondrovi na 3web.cz, ale George s Tomášem je předělali. Jestli se nemýlím, tak jejich obnovení plánuje i Destil. Jen pro informaci - největší "pakárna" jsou změny samozřejmě pro ty, kdo je každodenně zadávají - tedy pro zástupkyně.

George je v prváku na Provozně ekonomické fakultě České zemědělské univerzity v Suchdole, Tomáš dálkově studuje na Fakultě informatiky a managementu na Univerzitě Hradec Králové. Oba kromě našeho webu dělali a dělají mnoho jiných a samozřejmě se neomezují při programování pouze na weby. Tomáš nemá sobě rovného v tvorbě flashových aplikací, Jirka programuje mimojiné v Delphi. Loni a letos stál navíc za zájmovými kroužky konanými v budově gymplu pro veřejnost. Někteří primáni proto znají dvojici Kindl-Bendl jako své první učitele na gymnáziu)). Jirkova sestra Evička chodí denně mezi divochy obcujícími s africkými duchy v rytmu Bongo-bongo (tedy do 2.A). Spolužáky kolegů Kindla a Bendla z loňské 4.A jistě netřeba připomínat, máme je všichni v živé paměti ...

Od letošního roku se o web stará David Vávra ze septimy. Psát o tom nebudu, neb se o tom každý může přesvědčit sám a navíc bych musel Destila chválit přes půl stránky, což by při své skromnosti nemusel unést)).

Školní web samozřejmě nikdy nebyl výlučně tvořen pouze webmastery. Jsou a byly na něm dokumenty vytvořené vedením školy (zprávy o hospodaření, výroční zprávy, informace o přijímacích zkouškách), informace o SOČ od Marie Štěpničkové, fotografie od Ivana Hynka, Josefa Belfína, či od Marie a Jaroslava Schröpferových. Studenti samotní sice nemohli své texty a fotografie publikovat nikdy tak snadno jako na současném webu, ale i oni se vždy na jeho obsahu podíleli. Nepřipomenout nelze skákajícího jedinečného Jana Šoce, který v letech, o kterých vyprávím, s grácií spravoval školní síť. Nevzpomínám si sice, že by na stránky přispěl obsahově, nicméně zajišťoval jej instalací a konfigurací našeho webového serveru a připojení na Internet. Protože jsem hlava děravá, tak jsem určitě opomněl něčí zásluhy (přinejmenším svoje ;)) - omluvte mě za to prosím a napište o tom do komentářů pod článkem.

Všech webmasterů si nesmírně vážím za jejich odborné znalosti. A tímto jim znovu - veřejně - děkuji za práci, kterou odvedli pro školu. Jim samotným nepřinesla žádný hmotný zisk, naopak je obírala o čas.

Typická období školního webmastera jsou: počáteční nadšení, následné realistické vystřízlivění (nelze dlouhodobě dělat takovou práci s potřebným nasazením a nezanedbávat při tom ostatní věci) a nakonec opatrné vyhýbání se osobám, které by potenciálně mohli zadávat úkoly a termíny - obzvláště v druhém pololetí maturitního ročníku)) Novému webmasterovi (a také nám všem ostatním) přeji, aby mu jeho obdivuhodný elán vydržel co nejdéle.

autor: hamernik / vloženo: led 3, 2005