Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Botanická zahrada Rakovník

Dne 5. 6.2013 navštívila naše třída, I. B s panem profesorem Hynkem botanickou zahradu v Rakovníku. Sraz byl v 9:59 na nádraží v Berouně, odkud jsme jeli vlakem.

Botanická zahrada se nachází v Rakovníku jen kousek od nádraží. Botanická zahrada mě zaujala, neboť se o botanickou zahradu stará skupina nadšenců již mnoha let, většinou starší páni. Jeden z nich nás provedl částí botanické zahrady, ukázal, co mají v zahradě zajímavého. U vzácných rostlin se vždy zastavil a uvedl základní informace. Zajímavé je, že tito lidé jezdí na dovolenou po celém světě, odkud si přiváží nejrůznější rostliny a ty poté dovezou do Rakovníka, kde sledují, jak rostlina v našich podmínkách roste a zda vůbec přežije. Mezi ně patří například Sprekélie, rostlina z tropů, kterou v Rakovníku zasadili a rozmnožili. Rostlina v našich podmínkách dokázala přežít a dnes jich je v botanické zahradě již více. Takovéto podobné exempláře nám starší pán představoval a vždy nezapomněl na nějakou vtipnou historku, co se týče původu rostliny, či jak se k nám dostala. Na konci nám zbyl ještě čas na jehličnany, kvůli kterým jsem popravdě botanickou zahradu jeli navštívit, neboť tuto skupinu právě probíráme. Mohli jsme vidět nejrůznější druhy jehličnanů, ke kterým nám vedl přednášku náš pan profesor a doplnil tak téma, které bychom si v lavicích dokázali jen s těží představit. Pak už zbýval jen odjezd zpět do Berouna. Byli jsme rádi, že jsme měli možnost poznat novou botanickou zahradu, nedaleko Berouna, do které, jak pan profesor slíbil, se prý příští rok znovu podíváme.

Zapsal Tomáš Brůžek, 1.B

autor: hynek / vloženo: čen 18, 2013