Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Pavouci kam se podíváš!!

Minulý čtvrtek jsme se spolu s dalšími mladými nadšenými biology vydali do Plzně za účelem návštěvy zoologické expozice Akva – tera.

Po klidné cestě vlakem, při níž jsme se celou dobu modlili, aby expozice byla ten den otevřená, jsme dorazili do Plzně. Za pomoci ochotného místního kolemjdoucího jsme zdárně dosáhli cíle naší cesty. Dozvěděli jsme se, že expozice otevírá až za půl hodiny, a tudíž jsme měli čas prozkoumat malou část města. Po zjištění, že se v okolí nachází jen tři druhy obchodů, a to fast foody, second handy a sex shopy, jsme se znechuceně vrátili k pavoukům.

V 10 hodin se brány výstavy konečně otevřely a my jsme mohli vstoupit. Po prvním šoku z tamní teploty a vlhkosti vzduchu jsme se rychle vzpamatovali. Iniciátorem celé této akce byl Pavel Just ze 3. B, který se o pavouky velmi zajímá a chová je. Byl to on, kdo nás celou expozicí provedl a poučil nás o zadečcích, jedech a původu jednotlivých pavouků. Naše vědomosti se však nerozrostly jen o znalosti z oblasti arachnoidů, ale i o zajímavosti ze života plazů, obojživelníků,ryb a bezobratlých. Největší úspěch u nás zaznamenaly velké želvy, které celou dobu konzumovaly salát a kterým jsme my byli naprosto lhostejní.

Po hodině a půl byly naše smysly horkem již zcela otupěné, a proto nemělo smysl v prohlídce dále pokračovat.

Bez jakýchkoliv dalších zádrhelů jsme trefili zpět k nádraží a vyjeli směr Beroun. Byli jsme rádi, že jsme to všichni přežili ve zdraví a bez větších projevů arachnofobie. Těšíme se na další biologické dobrodružství, o jehož průběhu Vás opět budeme informovat.

 

 

A. Táborská, A. Štembergová

autor: hynek / vloženo: říj 31, 2008