Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Studovna 113

Tento článek klade sobě za úkol seznámiti studenstvo ústavu našeho s aktuálním stavem jakožto i historickým vývojem vybavení studovny slující názvem 113. Rovněž zde zvídavý čtenář nalezne pravidla, jak chovati se v této učebně, aby ouhony nedošel a popotahován nebyl.

O místnosti vybavené počítačovou technikou volně přístupnou všem studentům se uvažovalo již krátce po přestěhování do nové budovy. Na začátku školního roku 2003-4 jsme ovšem ještě neměli potřebné množství počítačů - tehdy jich ještě nebylo dost ani pro laboratoř Charlese Babbage (314). O zimních prázdninách 2003 přibyly do laboratoře Ady Byron nové počítače a škatulata se začala hýbat. Počítače z 313 do 314, z 314 do kabinetů, z kabinetů do studovny. Do toho dostala škola darované počítače - nejdříve od firmy Kostal, dále od VZP a dvakrát přišlo železo z Cementky. Všem firmám patří velký dík.

Tak se ve studovně objevily čtyři počítače z Kostalu, jeden z Cementky a tři původně umístěné v kabinetech. Tyto počítače bývaly v přední laboratoři na staré budově. Studovna tvoří samostatný segment naší sítě a je přes školní server připojena k Internetu. 

Studovna má být využívána studenty pro účely související s výukou a/nebo se službami nabízenými školním serverem - mailovým, webovým a proxy servrem umožňujícím surfování po Internetu. Studovna není určena pro hraní počítačových her.

Technika ve studovně v převážné míře je a vždy bude ta nejméně výkonnná, která na škole existuje. Nicméně pro výše uvedené účely je zcela dostatečná. Nejstarší počítače jsou PC s procesory AMD taktované na 75 Mhz a pamětí 32 MB. Nejvýkonnějším strojem je počítač od Cementky s procesorem Intel Pentium III s pamětí 128 MB. Jako jediný je vybaven mechanikou CD-ROM a zvukovou kartou s připojenými bedničkami. Při instalaci tohoto počítače jsem se dopustil jedné opravdu nehezké věci. Budiž mi omluvou, že jsem jí spáchal veden ušlechtilým úmyslem umožnit v této učebně přehrávání hudebních CD. Bedničky jsou totiž napájeny a připevněny k monitoru s napevno přidělaným napájecím kabelem. Tento kabel musí být zastrčen do zásuvky, kterou onen počítač od Cementky nemá. Proto je monitor připojen k sousednímu (sic!) počítači. Toužíte-li tedy pracovat s nejvýkonnějším počítačem (F) ve studovně, musíte zapnout i počítač (E) napravo (z pohledu uživatele) od něj, abyste nezírali jen na temnou obrazovku ...

Minulý týden jsem rovněž nainstaloval do studovny laserovou tiskárnu Brother. Je nainstalována k počítači H a je síťově sdílená na všech počítačích studovny. Tisk je zdarma, papír si musíte přinést vlastní.

Software je podobný jako v laboratořích Charlese Babage. Kromě jednoho je na všech PC systém Windows 98, z aplikací MS Office 2000, prohlížeče MS Internet Explorer i různé verze Mozzily, Corel Draw i Photopaint, Adobe Acrobat Reader, Windows Commander, Irfan View a pokud bylo místo na harddisku, nainstaloval jsem některé další aplikace - Borland Delphi, qCAD. Jiný software instalovat neplánuji (typicky stejně není kam). Prosím, aby nikdo jiný nic ve studovně neinstaloval. Počítače instaluji, jak mi průběžně zbývá čas - první počítače jsem měl připravené v srpnu 2004, poslední jsem přidal minulý týden. Plánuji tam připojit ještě dvě pécedla (jak říkají Moravané). Znovu prosím, aby nikdo do instalací žádným způsobem nezasahoval bez mého vědomí.

Studovna byla zpřístupněna po letošních zimních prázdninách. Pro přístup byla potřeba jediná věc - dojít si pro klíče. Tento volný režim se neosvědčil. Někteří studenti bohužel řeší své komplexy ničením vybavení studovny. Ostatním studentům tím znesnaďňují práci a mně jí přidělávají. Zrušíme tedy anonymitu. Budete-li chtít do studovny, zapíšete se při půjčování klíčů svým jménem a aktuálním datem do sešitu v sekretariátu. Do tohoto sešitu zároveň zapíšete všechny závady a ztráty, které ve studovně najdete. Závady a ztráty prosím rovněž oznamte mně (nejlépe zároveň s pachatelem))). Já budu zapisování do sešitu a stav studovny denně (doufám) kontrolovat a závady budu průběžně odstraňovat. Prosím studenty, aby závady ani nezpůsobovali ani je neodstraňovali (když se nebude zrovna jednat o zadrhávající myš - viz následující třeskutě vtipná věta). Pokud vám nebude kurzor tancovat, jak budete myškou pískat, přesvědčte se nejdříve, zda není myška ve svém bříšku zasviněná. Kulička v myši někdy drhne o nahromaděné nečistoty na válečcích, kterými má otáčet - nebojte se je očistit.

Na webu zřídil kolega Vávra speciální fórum pro studovnu. Budete-li do něj mít co rozumného napsat, neváhejte. To, že neodpovídám na každý plk neznamená, že jsem si jej nepřečetl.

Studovna byla zřízena díky darům výše jmenovaných firem, finančním prostředkům školy, zájmu vedení školy na vybudování studovny a mé usilovné práci stylu pokus-krev-omyl-slzy. Přeji studovně, aby studenti dodali všem vynaloženým prostředkům smysl tím, že jí budou využívat.

P.S. Neříkejte mi, že tento článek měl být napsán před deseti týdny. Sám to vím nejlíp.

autor: hamernik / vloženo: bře 15, 2005