Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Putovní výstava Krajina domova

Projekt pořádaný Agenturou Koniklec pod záštitou Ministerstva životního prostředí, sedmiměsíční projekt pro třinácti až sedmnáctileté studenty základních a středních škol z celé ČR, projekt, kterého se z naší školy zúčastnily hned dva týmy: z kvinty Jana Hrášková a Matěj Procházka a z tercie Veronika Mlčochová a Karolína Pondělíčková. Projekt, jehož putovní výstava dorazila i k nám na gymnázium a stane se jednou z prvních akcí, která provází rok 100. výročí založení Gymnázia Joachima Barranda. Ve dnech 2. – 11. února 2010 můžete shlédnout představení vlastní „krajiny domova“ většiny zúčastněných žáků a studentů v podobě nástěnných posterů, film „Krajina domova“režiséra Josefa Císařovského, Václava Cílka, Agentury Koniklec a České televize – a v neposlední řadě i filmové zpracování „krajiny domova“ Jany Hráškové a Matěje Procházky – kopec Doutnáč. To vše v učebně 105 v přízemí budovy gymnázia. Výstavou vás budou provázet studenti naší školy. Slavnostní vernisáž proběhne v úterý 2. února 2010 od 13.30 hodin v sále školy

Matěj Procházka a Jana Hrášková o projektu Krajina domova napsali:

      Na začátku tohoto školního roku jsme zapojili do celostátního projektu nazvaného Krajina domova, pořádaného agenturou Koniklec pod záštitou Ministerstva životního prostředí. Cílem tohoto ekologického projektu je sledovat a dokumentovat malá území, která jsou nějak biologicky zajímavá, zabývat se úlohou člověka v krajině a jeho zásahy do ní. Naše práce byla trochu zkomplikována tím, že jsme nastoupili do již tři měsíce jedoucího vlaku. Naštěstí jsme nebyli jediní.

      Předmětem našeho snažení se stal nedaleký vrch Doutnáč z NPR Karlštejn, na kterém nás zaujal hlavně fakt, že byl v roce 2004 vyjmut z lesního hospodářství a tím zanechán samovolnému vývoji. To ale zároveň představovalo problém, protože lidem je na takové území vstup zakázán. Naštěstí se paní prof. Štěpničkové podařilo oprávnění ke vstupu získat a vstřícnost správy Českého krasu nás až překvapila. Tímto se nám otevřely dveře pro naše přírodovědné bádání. Bylo zapotřebí zdokumentovat floru, faunu a vliv člověka a z toho vyvodit případné řešení místních problémů. Svým způsobem jsme si některé úkoly ulehčili už výběrem lokality, do které v našem případě člověk téměř nezasahuje.

      V říjnu se v Chlumu u Třeboně, uprostřed pohraničních lesů a rašelinišť chráněné krajinné oblasti Třeboňsko, konalo pětidenní setkání účastníků projektu. Jeho součástí byla exkurze do rakouských národních parků Rushmoore a Blockenheide, v Třeboni pro nás byla uspořádána beseda s představiteli českých organizací zabývajících se ochranou životního prostředí a v neposlední řadě šlo také o to, své území reprezentovat.

      Vrcholem celého projektu pak byla možnost získat atestaci minitra životního prostředí. To se však poštěstilo jen 20ti z více než 50ti účastníků. No a my mezi ně patřili. Předání atestací proběhlo začátkem prosince v Praze a podepsal nám je současný ministr životního prostředí JUDr. Jan Dusík.

      Již brzy bude naše gymnázium hostit putovní výstavu projektu. Každé území zde má své informační panely; všechny dohromady se přesouvají mezi školami, které se akce zúčastnily. V termínu 1. – 12. 2. je tak budete moci vidět i na našich chodbách.

Veronika Mlčochová a Karolína Pondělíčková o projektu Krajina domova napsaly:

Od 21. do 25 října 2009 se v Chlumu u Třeboně konalo pětidenní setkání účastníků projektu Krajina domova. V náplni celého setkání bylo plno zajímavých akcí.

Jednalo se o sraz všech účastníků projektu z celé České republiky a organizátorů celé akce. Sešlo se nás opravdu hodně – bylo nás celkem 55.

Byli jsme ubytováni ve dvou pavilonech (pavilon Joy Adamsové, pavilon Eduarda Štorcha).

V programové náplni setkání byl výlet do okolí Třeboně, kde jsme se podívali na české rašeliniště v blízkosti Chlumu. Prezentovali jsme naše vybraná území. Zajímavé bylo natáčení, při kterém jsme se naučili pracovat s kamerou. Podnětná byla panelová diskuze, ve které jsme se dozvěděli od lidí různých specializací o všem, co nás zajímalo, např. co si myslí o oplocování chráněných území, jak se zbavit invazních rostlin a jaké jsou dopady na okolní krajinu při činnosti vápenek a štěrkoven.

K našemu „převychovávání“ patřily i společenské hry. Hned na začátku setkání jsme byli rozděleni do několika skupin, ve kterých jsme si měli vzájemně vytvořit přátelský vztah a plnit spolu zadané úkoly. Týmová práce patřila k hlavním cílům setkání.

Vrcholem setkání byl výlet do rakouských národních parků.

V přírodním parku Blockheide jsme vyrazili na delší okruh po zdejší krajině. Hodně nás zde zaujaly velké, oblé a hladké bludné balvany. Však nejzajímavější byl 15.  poledník, který určuje středoevropský čas. Upozorňují na něj velké kamenné sluneční hodiny a velký dřevěný trám.

Další zastávkou byl přírodní park Hochmoor Schrems,  ve kterém se nachází největší rašeliniště v Dolním Rakousku. Nejkrásnější v tomto parku byla 20 metrů vysoká rozhledna. Z jejího vrcholu bylo vidět na krásnou podzimní krajinu v okolí. Při dlouhé procházce jsme narazili na stopy losů, které nás doprovázely celou cestu. Bohužel jsme žádného neviděli.

Nikdy nezapomenueme na ten krásný pohled na čistou krajinu, kterou jsme procházeli. V mysli nám až nadosmrti zůstane obrázek malého smrčku s bílým jehličím obklopeného měkkým voňavým mechem.

Ze setkání máme skvělé vzpomínky, nejen na lidi, kteří tam byli, a na hry, které jsme hráli, ale také na jiný pohled na nádhernou krajinu nejen našeho domova, která naštěstí, zůstala na některých místech netknutá a původní.

Po příjezdu zpět domů jsme měly trochu problémy s dýcháním, protože vzduch nebyl tak čistý a svěží jako na Třeboňsku :o) .

 

Odkazy na webové stránky projektu Krajina domova: http://www.krajina.zivly.cz

odkaz přímo na projekt a video J. Hráškové a M. Procházky: http://www.krajina.zivly.cz/uzemi.php?uid=bf40cc8e38816c68f57af70dbf0ce69f

odkaz přímo na projekt a video V. Mlčochové a K. Pondělíčkové: http://www.krajina.zivly.cz/uzemi.php?uid=eab8a028437c1b0789c0222d08d978c8

autor: stepnickova / vloženo: led 26, 2010