Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Hon za trilobitem – aneb Barrand by se divil

Primáni Gymnázia J. Barranda zahájili školní rok 2008 – 2009 netradičně - třídenním výjezdem do rekreačního střediska Nad Starým Mlýnem u Šlovic. Ovšem ne proto, aby se v termínu 3. – 5. září 2008 rekreovali. Zářijové výjezdy nových studentů s jejich učiteli mimo školu na několik dnů je moderní nazývat teambuildingovými pobyty. Já bych řekla hezky česky, že je to výlet za novým poznáním a vzájemným poznáváním. A v našem případě určitě svůj účel splnil. Pokud chcete vědět, proč by se měl pan Barrand divit, čtěte dál.

Všechno začalo už ve středu ráno rozřazovací soutěží, při které vznikla družstva Barrandovy šutry, Chobotnice, Panteři, Pomeranče, Šumaváci a Trilobiti. Tato aktivita zároveň přinesla první cenné body do třídenní soutěže družstev Hon za trilobitem.

Jaké heslo zvolit, aby sedělo ke jménu družstva?

Nakreslit si svůj znak a představit ostatním týmům své spoluhráče a objasnit klíč, díky kterému se našli.

Kudy jsme to vlastně jeli do Šlovic?

To byly první společné úkoly pro studenty, kteří se sotva znali jménem po dvou dnech ve škole…

Klubíčko provázku a z něj vytvořená „pavučina“ , jejíž vlákna byla natažena mezi jednotlivými studenty, umožnili každému se znovu samostatně představit a sdělit spolužákům své záliby.

Společně jsme si určili pravidla, kterými se budeme řídit nejen Nad Starým Mlýnem.

Koupání  ve venkovním vyhřívaném bazénu vyvrcholilo rozplavbami dvojic. Každý si vybral svého soupeře a změřil své síly v libovolném stylu.

Kdo to vlastně byl Joachim Barrand?

Kdy a kde žili trilobiti, jak vlastně vypadali? Čím se živili?

Je babyka jen vyjmenované slovo?

Jak ošetřit zraněnou paži nebo nohu?

Do jaké polohy uložit zraněného kamaráda než dorazí lékař?

Vymyslet krátkou pohybovou sestavu se svým družstvem, předvést ji a popřípadě naučit zbytek třídy!

Odhadnout zadanou hmotnost a délku.

Jak se chovat v chráněném území a v jakých chráněných územích leží trasa našeho celodenního výletu po trase šlovice - Skryje - Týřov - Šlovice?

Byl Týřov pouze „výletní“ hrad české šlechty nebo i vězení?

Jak představit expozice  muzea ve Skryjích? Třeba rodičů. Nebo svému kamarádovi…

Umíme si sami hrát?

Byly prvohory dlouhé nebo krátké a jak je vědci dále dělí?

Na tyto a další otázky a úkoly hledali studenti samostatně i ve svých družstvech odpovědi. A všechny své postřehy a získané poznatky zaznamenávali do soutěžních deníků.

Každý večer jsme si společně připomněli a vyhodnotili úspěšnost jednotlivých aktivit, které ten den proběhly a zaznamenali je do deníků.

Síly a bodové zisky byly díky plnému nasazení všech studentů vyrovnané. Ale čísla jsou neúprosná – nejvyššího součtu bodů dosáhli Šumaváci  - Dominika V., Honza G., Martin H., Richard S.,  Šimon S. - a získali zasloužené vítězství.

V těsném závěsu následovala družstva Trilobiti – Michaela S.,  Jáchym S., Ondřej B., Petr K., Tomáš V., Vojtěch B. a Pomeranče – Johanka Š., Alex Ch., Christian K., Lara G., Matěj V.

Zvláštní cenu získali Panteři – Anna K., Lucie M., Adam S., Matěj R. a Štěpán K. za nejlépe a nejpečlivěji provedený deník.

Ale vítězi byli určitě všichni! Proč? Protože se zúčastnili!

Doufám, že zbývajících osm let vydrží mým primánům nadšení, píle, zájem, pohoda a kamarádská spolupráce při plnění úkolů, které na ně čekají. Stejně jako ve Šlovicích Nad Starým Mlýnem na sklonku léta roku 2008.

autor: stepnickova / vloženo: zář 8, 2008