Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Prima v Botanické zahradě v Praze - Troji

V letošním roce se Botanická zahrada hlavního města Prahy zapojila do projektu Výuka přírodopisu a environmentální výchovy v prostředí botanických zahrad. Projekt je podporován ESF a MŠMT a umožňuje studentům základních škol a víceletých gymnázií pod vedením zkušeného lektora zdarma vidět a prakticky pozorovat rozmanitost a krásu rostlin v botanické zahradě s možností využít vytvořené pracovní listy s populárně naučnými texty, otázkami, obrázky, zajímavostmi, kvízy a křížovkami. Hned v začátku školního roku jsem se pro primány rozhodla uskutečnit motivační exkurzi do Botanické zahrady v Praze – Tróji a v areálu botanické zahrady vyzkoušet, jak se vytvořené pracovní listy osvědčí v praxi, jak na ně budou studenti reagovat a s jakým zájmem se zapojí do nabízených aktivit.

Pro současné studenty je česká příroda mnohdy stejně exotická a neznámá jako třeba příroda Středomoří nebo příroda ještě vzdálenějších lokalit. Proto během jara a léta vznikaly pracovní listy s tématikou jehličnanů, barvířských rostlin, vřesoviště, prameniště, stepních společenství, lesních a křovinných porostů, masožravých rostlin aj.. V pracovních listech ale nenajdete  pouze texty a otázky týkající se rostlinných společenstev, na dané téma navazují další souvislosti -  vlastivědné, historické, zeměpisné i matematické. Milovníci kvízů a křížovek mohou luštit připravené tajenky a zájemci o praktické činnosti v terénu také nepřijdou zkrátka.

Botanická zahrada v podzimní barevné nádheře upoutala pozornost studentů hned na začátku exkurze. Prohlášení průvodkyně, že se tady může vstupovat na trávníky a pohybovat se v expozicích v bezprostřední blízkosti rostlin, přijali všichni jako příjemné překvapení.

Součástí přivítání bylo i rozdání krásně ilustrovaných, několikastránkových pracovních listů s názvem Jehličnany aneb malá exkurze do světa jehličnatých dřevin.

Plnění části  zadaných úkolů probíhalo bezprostředně po praktické ukázce, jiné úkoly byly odloženy na pozdější práci v hodinách přírodopisu. Studenti byli rozděleni do dvou skupin po patnácti. V takto početné skupině měl každý z účastníků exkurze možnost slyšet všechno, co bylo řečeno. Stejně tak ukázky jednotlivých jehličnanů mohly sledovat všichni studenti současně.

Všichni měli možnost během této návštěvy poznat několik druhů jedlí a smrků, ukázali si jednoznačné znaky pro určení rodu smrk a rodu jedle. Setkání s jehličnany (metasekvoje a wolemie), které byly současníky dinosaurů, bylo pro mnohé premiérou. Trofejní sběr šišek sekvojovců poprvé plodících po 35 letech, tedy poprvé od jejich od vysazení v BZ, se neobešel bez zklamání – spadlých šišek bylo méně než studentů. Studenti si sebrali tedy alespoň spadlé větévky sekvojovce pro pozdější srovnání s cypřiškem. Také odkrokovali výšku (92 m) nejvyššího stromu světa, právě sekvojovce se jménem Generál Sherman. Že borovice osinatá z východní strany hřbetů v Sierra Nevadě v USA je nejdéle žijící strom světa (5000 let) děti okamžitě okomentovaly poznámkou, že by některé exempláře mohly pamatovat faraony, kdyby rostly v Africe…Další borovice (černá, lesní), modříny (opadavý, japonský) a cedr byly druhy, které studenti v BZ prakticky poznali, na každý ze stromů si mohli sáhnout a posoudit hlavní znaky. Jen wollemia byla - k velkému údivu všech - v kleci.

Studenty naprosto uchvátila možnost ochutnávky plodů okrasné jabloně a libavky – rostliny se zvláštní kafrovou chutí, které se lidově říká indiánská zubní pasta!

Skleník Fata Morgana byl třešničkou na dortu v nabídce atrakcí této exkurze. Poletující i pózující motýli rodu Attacus vylíhlí z vajíček nakladených samičkami z jarní výstavy motýlů, kolekce masožravých rostlin a samozřejmě možnost koupit suvenýr domů úspěšně zakončila náš pobyt v této botanické zahradě. Zájem, pozornost a aktivita studentů při výkladu lektora i při plnění úkolů pro mě byla příjemnou zkušeností.

Moc děkuji autorům a týmu tvůrců projektu za skvěle odvedenou práci.

autor: stepnickova / vloženo: říj 19, 2007