Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Co vy a „vážná hudba“?

Dát šanci tomuto uměleckému odvětví měli v letošním školním roce možnost studenti (převážně studentky J) Semináře estetické výchovy. Navštívili jsme společně již tři koncerty pro mladé, které pořádá Česká filharmonie ve spolupráci s Českým studentským orchestrem.

Mladí hudebníci společně s moderátorem Petrem Kadlecem a dirigentem Markem Ivanovičem nám netradiční formou představili symfonická díla L. Janáčka, L. van Beethovena a D. Šostakoviče.
A co na to studenti? Některé náhodně vybrané kritiky (či jejich úryvky), které jsme si zkusili o jednotlivých koncertech napsat, nabízejí tyto postřehy:

Osudový únor
Dne 26. února jsme s naším seminářem navštívili druhý koncert ze čtyřdílného cyklu s názvem Čtyři kroky do n(N)nového světa, který se konal v pražském Rudolfinu. Na tuto akci jsem se nesmírně těšila: jednak je skladba Osudová od Beethovena má nejoblíbenější a jednak byla předchozí Janáčkova Sinfonietta v podání studentského orchestru, pod taktovkou Marka Ivanoviče, nezapomenutelným zážitkem.
V první polovině programu jsme si vyslechli rozbor skladby, který byl zpestřen vtípky moderátora i dirigenta, díky nimž se stal rozbor velmi zajímavý a „stravitelnější“.
Dalším oživením první půle byly ankety mezi diváky a soutěže typu „kdo uslyší Osudový motiv, ať vstane“. V druhé polovině koncertu jsme pak slyšeli celou Osudovou.
Troufám si říct, že Osudová byla ještě lepší než první koncert se Sinfoniettou. Z Rudolfina jsem tudíž odcházela nadmíru spokojená. Můj zážitek byl ale mírně poznamenán neustále se bavící skupinkou studentů, kteří seděli za námi.
Míša Černá

…Přestože vážná hudba není mým koníčkem a neposlouchám ji každý den, se mi tento koncert velice líbil a zaujal mě. Potěšila mě také brožurka a vložené CD se jistě bude do budoucna hodit.
Tereza Tlachová

(…) Je velmi záslužné, že se pokoušejí představit takovýto typ hudby mladým lidem, jelikož ti poslouchají tzv. „moderní“ hudbu. Špatné není ani postupné rozebírání díla a vstupy moderátora s dirigentem. Jejich některé výstupy mi přišly vtipné a zábavné …
…Také je dobré, že se snaží, aby se zapojili i diváci, ať už vytleskáváním hlavního motivu, nebo svými odpověďmi …
Marcela Perglerová

(…)Závěrem bych řekla asi toto: Koncert byl zdlouhavý a některým pasážím bylo podle mého názoru věnováno až příliš mnoho času.
Na druhou stranu bych ale chtěla poděkovat Studentskému orchestru, protože po hudební stránce se vystoupení nedalo nic vytknout.
Jana Kusbachová

(…) Musím říct, že jsem tam byla poprvé, protože účast na obou předchozích koncertech mi zkazila nemoc, ale byla jsem velmi překvapená. Líbilo se mi jak celé Rudolfinum a Dvořákova síň, tak způsob, jakým byl koncert „dělaný“ …
Jana Urešová


…Šostakovičovy skladby vznikaly v období totality a skladatel byl často kritizován za svoji hudbu, která nevyla podle představ tehdejšího režimu.
Právě totalita byla hlavním tématem, kterým se moderátor zabýval a ke kterému směřovaly otázky k posluchačům
Svoji odvahu předvedli dva žáci, kteří s velkou procítěností recitovali oslavné a budovatelské básně pějící chválu na Lenina, Stalina a Gottwalda. …
Samotná skladba často měnila svůj ráz, z poklidného valčíku se změnila v kvílející meluzínu, při které jsem obdivovala umění houslistů … Všichni byli odměněni bouřlivým potleskem a dirigent obdarován kyticí, kterou vzápětí galantně rozdal mezi přítomné dámy v orchestru i v hledišti …
Petra Kopecká

(…)Nyní už mohli posluchači plně vychutnat celou a ničím nerušenou Komorní symfonii. Asi každý nezasvěcený do Šostakovičkovy hudby byl překvapen extravagancí a zvláštní neotřelostí či moderností - Komorní symfonie není „obyčejná“ vážná hudba. Přirovnání k hudbě Hitchcockových filmů je možná nadnesené, ale rozhodně mají společnou napínavost, překvapivost a naléhavost. …
Radka Zítková


Nezbývá tedy než se těšit na závěrečný červnový koncert s Dvořákovou Novosvětskou, snad nejkrásnější českou symfonií. Tentokráte se ještě rozhlédneme po přilehlých perlách pražské architektury, abychom exkurzi nevěnovali pouze hudbě.
Sandra Malá

autor: mala / vloženo: kvě 4, 2007