Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Upgrade aplikačního vybavení studentských stanic

Čekajíce na vydání nové verze OpenOffice.org, posunuli jsme začátek rozsáhlé reinstalace aplikací ve studentských počítačových laboratořích až na přelom října a listopadu. Nyní na konci roku dokončeno jest. Čti dále, čtenáři milý, a dozvíš se, co nového je k poklikání.

Stejně jako v letech minulých i letos proběhla našimi počítači vlna instalací buď zcela nových aplikací, nebo aktuálních verzí aplikací dříve používaných. Je tak dosaženo žádoucího stavu, kdy veškeré studentské stanice mají stejný nejen systémový, ale i aplikační software. Kromě dvou výjimek je veškeré instalované vybavení volně dostupné (z velké části pod licencí GNU GPL), a to nejen pro platformu Windows. Následující seznam verzí aplikací bude zřejmě zajímat zejména maturanty, neb tyto verze a ne jiné budou jejich nástrojem při letošním maturitním přezkoušení.

Škola zakoupila licenci pro všechna školní PC na (nejen) antivirový systém ESET NOD32. V kabinetech je nainstalován již od konce prázdnin, do počítačových učeben se dostal nyní. Tento software nebude pochopitelně předmětem žádného zkoušení, aniž by byl zařazen do osnov některého ročníku.

Updateováno bylo běhové prostředí Javy updatem 10 verze 6.

Dlouho očekávanou událostí ve světě IT bylo vydání OpenOffice.org verze 3 dne 14/10. Jejím zásadním přínosem je podpora formátu OpenXML, tedy souborů s příponou docx, xlsx, pptx vytvářených v Microsoft Office novějších verzí. Součástí oficiálního instalačního balíčku není z licenčních důvodů slovník českého pravopisu, nicméně jeho doinstalace s využitím souboru V:\dict-cs-2.0.oxt je snadná a každý z uživatelů ji jistě zvládne.

Zatímco nové verze webového prohlížeče Internet Explorer pro náš operační systém již bohužel nejsou a nebudou dostupné, webový prohlížeč Mozilla Firefox je nainstalován ve verzi 3.0.3. Nejen pro webové prohlížeče byly instalovány nové verze přehrávačů Adobe Flash Player 10 a Shockwave Player 11.

Starší verze grafických editorů Inkscape, GIMP a Blender byly nahrazeny novými: vektorový editor Inkscape 0.46, rastrový editor GIMP 2.6.1 a nástroj pro modelování Blender 2.48. Pro Blender byla navíc instalována podpora pro skriptovací jazyk Python verze 2.5.2.

Kompilátor a vývojové prostředí FreePascal verze 2.2.2 včetně dokumentace nahradil své starší verze.

Rozšířena byla multimediální sekce aplikací (zejména v učebnách 313, 314) multimediálním přehrávačem MPlayer 1.0rc2, zvukovým editorem Audacity 1.2.6 a notačním programem Finale NotePad 2007, pro jehož stažení z webu www.finalemusic.com je potřeba zaregistrování.

autor: hamernik / vloženo: led 5, 2009