Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Ganeshe Naik může chodit do školy

(projekt Adopce na dálku na naší škole) Jeden moudrý citát říká, že radost vstupuje do našeho života, když máme co dělat, co milovat a v co doufat. V případě 9 letého indického chlapce Ganeshe Naika je ona radost postavena na požadavku mít co jíst a chodit do školy. 14.6. mu bylo jeho velké přání umožněno. Studenti a pedagogové Gymnázia Joachima Barranda prostřednictvím Arcidiecézní charity v Praze uskutečnili tzv. adopci na dálku.

Ganeshe Naik se narodil 29.8.1997. Má ještě tři starší sourozence, otec zemřel a všechny vychovává matka, která pracuje jako pomocnice v domácnosti. Vydělává 400 rupií, což nestačilo ani na boty, natož na uskutečnění touhy Ganeshe chodit do školy. Přesto ve volných chvílích, kdy si jako každý kluk hraje s kamarády, doma studuje. Má kolem sebe plno milujících přátel, je milý a přizpůsobivý. Jeho oblíbeným jídlem je rýže s rybou na kari.

Až Ganesh vyroste, chce se stát vojákem.

Dnes už náš Ganeshe Naik chodí do 3. třídy školy v Kumbarkeri v indickém státě Karnátaka a jeho oblíbeným jazykem je místní jazyk kannada.

Obrovská chudoba nejnižších kast, do které rodina Ganeshe patří, je způsobena hlavně nedostatkem  pracovních příležitostí, nízkou kvalifikací obyvatel a jejich negramotností. Statisíce lidí z nejchudších vrstev nemohou zaplatit ani základní vzdělání svým dětem. Rodiny často řeší svou špatnou ekonomickou situaci prodejem práce svých dětí.

A tak symbolicky po internetu, který spojuje celý svět, přejeme Ganeshovi radost z možnosti chodit do školy. Máme tě rádi.  

autor: chocova / vloženo: čen 16, 2006