Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Jak si zpříjemnit hodiny ZSV aneb na skok do Parlamentu ČR

V doprovodu paní profesorky Chocové vypravila se třída 4.B dne 21/11/2006 na návštěvu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Přečtěte si reportáž paní profesorky.

Loňský rok utekl jako voda a ze třeťáků jsou maturanti. Už byli volit, teď perlí ve svých vystoupeních na jejich poslední gymnaziální akademii, na jaře se s nimi ve slavnostních róbách rozloučíme na maturitním plese. S jarem přiletí (všichni se už teď těšíme) …..

Ano, bude tady, jak Daniela předvádí v představení 4. B, smrtka jménem Maturita. Myslím, že se obávají zbytečně, jsou tu přece andělé strážní. Ti by měli o své svěřence pečovat a také je vytáhnout z koloběhu zvaného škola. V úterý 21.11. se to podařilo právě výše zmiňované třídě 4. B. Cílem bylo Malostranské náměstí, informační kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Tady letos začínala prohlídka nejvyššího zákonodárného sboru našeho státu. Změna je život, asi se páni poslanci nechtěli na chodbách potkávat s omladinou, která jednou převezme štafetu řízení státu. Za hodinu se přesvědčíme, že existují výjimky.

Krátký naučný film o fungování parlamentu, doplněný názory některých poslanců, nás seznamuje s historickými budovami tohoto komplexu a postupem schvalování zákonů v České republice. Následuje přesun do „galerie“,odkud jako na dlani máme pod sebou osvětlený klimatizovaný sál, který známe z televizních přenosů. Průvodce podrobně popisuje schéma hlasování, upozorňuje na zajímavosti. Hodinky nám ale říkají, že jsme už očekáváni. Na chodbě v části Thunovského paláce, kde pracují poslanci za ODS, nás totiž čeká poslanec J. Schwippel. Sláva, neztratili jsme se, je to tu jako v labyrintu. Částečnou navigací je určitá barva koberců. Plánovaná otázka pro poslance je na světě. Po vzájemném pozdravení a přivítání přicházíme do sálu, jehož okna míří přímo do ruchu Malostranského náměstí.

Komunikační bariéra je odstraněna, na stolech je pro nás připraveno pohoštění – chlebíčky a minerálka. A začíná beseda. Milá, neformální, Lucka si pár postřehů zapisuje, Alžbětu zajímají profesní problémy, Irena chce slyšet názor na současnou politickou situaci. Jestlipak se i poslanec může v klikatých chodbách parlamentu ztratit? Uklidnil mě, s úsměvem jemu vlastním stále prý objevuje nová tajemství parlamentních zákoutí. Čas utekl rychleji než při hodinách ZSV, ale zážitek být alespoň na chvíli tam, kde se formují a jsou schvalovány zákony naší země, je nezapomenutelný. Děkujeme, bylo to fajn.

autor: chocova / vloženo: lis 30, 2006