Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Výměna mezi naší školou a Vizille

V polovině května vyrazil autobus se studenty naší školy do Francie - směr Vizille. Po první "ochutnávce" Francie u jezera v Annecy jsme konečně vystoupili před školou ve Vizille. Čekalo nás překvapení - francouzští korespondenti připravili krátké vystoupení hudebníků a tanečníků ... prostě - učíme je "dělat Akademii"! Potom už rychle do hostitelských rodin! Do středu velkoměsta Grenoblu, vysoko do hor na samotu ... a někdo má štěstí a bydlí hned vedle školy.

Následující dny byla naplněny programem v Greonoblu, v okolí Vizille, ale i na břehu Středozemního moře. Nejzajímavějšími zastávkami na naší cestě Francií byla bezpochyby návštěva Ideálního paláce listonoše Chevala (Palais idéal du facteur Cheval). Jeden francouzský pošťák si na konci 19. století postavil na zahradě palác v životní velikosti . Jako když stavíte hrad z písku, jenže místo písku beton a kamínky, celá stavba má přízemí a první patro, sochy, jeskyně, balustrády, balkony... Další zajímavostí bylo Mezinárodní muzeum bot v Romans. Nikdo nemohl přehlédnout obouvání deformovaných nožiček některých žen v Číně.
Vrcholem cesta byl asi pro všechny výlet do Provence, projížďka bažinatým přímořským krajem Camargue, kde žijí v ideální symbióze býci, určení k francouzské nekrvavé koridě, bílí koně a růžoví plameňáci. Procházky po provensálských městečkách potěšila každého: obchůdky (a ubrusy!!!), tržiště, kostelíčky, příjemné restaurace. A navíc odevšad dýchne dávná historie země - Aigues Mortes! Odtud se v dávné historii vydal Svatý Ludvík na své křížové výpravy. My jsme se odtud vydali na břeh Středozemního moře. Slunce, horký písek, skoro 30 stupňů ve stínu, teploučká voda... Užili jsme si místní pláže, slané vody, postavili hrad z písku...nikomu se nechtělo zpátky.
Ve Vizille se mezi tím dramaticky změnilo počasí, takže následující návštěva nedaleké přehrady proběhla za zimy, deště, bouřky a vichru.
Poslední ráno, chvíli odjezdu, doprovázely - jako každým rokem - potoky slz. Možná, že se už nikdy neuvidíme. Ale zdá se, že řada českých i francouzských studentů se příští rok zapíše opět do seznamu těch, kteří se chtějí výměny zúčastnit. Je tomu tak celých osmáct let. V letošním roce oslavila totiž výměna mezi českými a francouzskými studenty z Berouna Vizille svoji plnoletost.

Fotky najdete ve fotogalerii, bude super, když připojíte další!!

Polednice

autor: polednikova / vloženo: čen 8, 2007