Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Byli jsme na zasedání Evropského parlamentu!

Jednou měsíčně zasedá Evropský parlament ve francouzském Štrasburku (Strasbourg). Poslanci se tam na jeden týden přesouvají z Bruselu a završují tak svou práci plenárním zasedáním. To je také jedinečná příležitost, jak impozantní budovu ve Štrasburku navštívit a být svědkem – aspoň na malou chvíli – zasedání 736 poslanců, kteří jednají o společné evropské budoucnosti. Čtyřicet studentů berounského Gymnázia J. Barranda dostalo tuto šanci díky poslanci EP Richardu Falbrovi. Od 20. do 22. října jsme na pozvání pana poslance strávili tři příjemné podzimní dny v Evropském parlamentu, ve městě Štrasburku a nakonec v muzeu automobilů v německém Sinsheimu.

 

Na večerní neformální besedě Richard Falbr seznámil studenty s fungováním a s úkoly Evropského parlamentu, promluvil i o programu, který je čeká při celodenní návštěvě jednoho z „hlavních měst“ Evropské unie.

Druhý den patřil návštěvě parlamentu – bezpečnostní rámy, labyrint chodeb… Následovala debata o práci v Evropském parlamentu, studenti se obraceli s řadou otázek na poslance Richarda Falbra a Libora Roučka. Po další cestě nekonečnými chodbami konečně viděli poslance pracovat, hlasovat, protestovat, diskutovat… Právě se projednávala politická situace v Itálii, zároveň jsme mohli ocenit nelehkou práci parlamentních tlumočníků – debata byla rychlá a plná emocí…

Po obědě v parlamentní restauraci se všichni těšili na prohlídku města, tolik poznamenaného zeměpisnou polohou na francouzsko-německé hranici. Při projížďce výletní lodí jsme obdivovali spleť kanálů s propustmi, lemovanými hrázděnými domy. Loď zajela až k budovám parlamentu. Večerní procházka směřovala ke katedrále, za nákupem drobností na památku. Na společné večeři s Liborem Roučkem mohli studenti dokončit dopolední diskusi.

Prohlídka jednoho z největších technických muzeí v Evropě v Sinsheimu byla příjemnou tečkou za celou naší cestou. Návštěva Evropského parlamentu a Štrasburku nejen rozšířila znalosti studentů o Evropské unii, ale obohatila je i o nové cestovatelské zážitky.

Fotografie Jana Štemberga z Oktávy najdete na http://stemba.rajce.idnes.cz/Strasbourg_2009/ a ve fotogalerii.

autor: polednikova / vloženo: lis 5, 2009