Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Na začátku listopadu usínám (jako medvěd obecný hnědý) ve školním skladu

Shrnutí měsíce listopadu, sumarizoval Stanislav Lidinský.

1. šli studenti 3. a 4. ročníku na filmové představení podle románové předlohy Johna Irvinga „Dveře v podlaze“.
2. volili zletilí studenti svého zástupce do školské rady. Nejvíce hlasů získal Václav Kliment ze septimy. Na Plzeňce sledovalo 200 studentů a 10 pedagogů divadelní program dopravní výchovy „Road Show 2005 – The Action“ a výpověď „živých“ účastníků dopravních nehod.
3. přijeli besedovat se septimány a Mgr. Chocovou v rámci Dne soudnictví EU „čekatelé na soudcovský talár“ z Kladna, řešili problematiku „podání žaloby“. Družstvo volejbalistů s Mgr. Schröpferem získalo ve volejbalovém turnaji středních škol Berounska 3. místo. PaedDr. Karásková byla na semináři o novele „Trestního zákona“ a RNDr. Ježek na semináři „Slunce ve školách“o alternativních zdrojích energie. Polští archeologové zřejmě objevili hrobku s tělesnými ostatky slavného astronoma, autora heliocentrické soustavy Mikuláše Koperníka pod podlahou katedrály ve Fromborku, městě na severu Polska u Baltského moře.
4. ředitel informoval studenty druhého ročníku o formě a obsahu nové maturitní zkoušky. RNDr. Pojerová byla na semináři ve výchovném ústavu Na Klíčově.
7. Pedagogové se v odpoledních hodinách opět školili v práci s počítači (letos se školí celkem 17 učitelů v kurzech „počítačová grafika“, „tvorba www stránek“ a „tabulkové procesory“) .Už desátý den hoří v Paříži auta, za sobotu a neděli celkem 2000.
8. šli studenti kvinty, sexty, septimy, 2.A a 2.B na film „Krev zmizelého“ natočený podle literární předlohy Vladimíra Körnera. Odpoledne zasedala čtvrtletní pedagogická rada. Praha má největší hypermarket na Chodově.
10. ve dnech 10.-13. 11. 2005 se v italské Padově, v rámci akce Learning Village, konal pracovní seminář zástupců vybraných škol z kraje Veneto (Benátsko), Slovinska, Chorvatska, Rakouska, Německa a Litvy. Českou republiku zde reprezentovalo naše gymnázium v osobě Mgr. Kokinové, které udržuje dlouholeté styky se střední školou “Liceo technico Nicolò Tron“ ve městě Schio. Těšíme na další spolupráci s těmito školami a případné výměny učitelů i studentů. V debatní soutěži „Cestou do Parlamentu“ nás letos bude zastupovat sexta (nácvik debatování jim šel neočekávaně dobře). Družstvo volejbalistek s Mgr. Schröpferem získalo bronz stejně jako družstvo hochů. Evropská kosmická agentura vyslala svoji vůbec první sondu k Venuši.
11. se slavil světový „Den válečných veteránů“ na počest ukončení I. světové války v roce 1918.
14. velký den bruslení – všichni bruslí, jenom 4.A je v Poslanecké sněmovně s Mgr. Chocovou na pozvání poslance PČR ing. Jana Schwippela, CSc. Světový den diabetu - to se pane oslavují věci. RNDr. Štulíková je dvojnásobnou babičkou, narodil se vnuk Vojtěch (4,46 kg, 53cm).
15. PaedDr. Karásková „poznávala své peníze“ na semináři „Poznej své peníze“. Měl se volit zástupce do školské rady z řad rodičů nezletilých studentů. Bylo potřeba 113 přítomných, aby se volba mohla uskutečnit. V 15 hodin se sešlo 34 rodičů, v opakované volbě v 17,30 pak 45 rodičů. Od 16 hodin probíhaly třídní schůzky. „Alpa“ namnožila nové číslo „Šoku“.
16. oktáva a septima bruslí, aby to našim „nejmenším“ nebylo líto, že se nesklouznou. Mgr. Hamerník si byl prohlédnout porodnici, moc se mu líbila. Tomáš Rosický dal krásnou branku, Česko postupuje na MS 2006.
17. je státní svátek. Většina národa nakupuje v supermarketech, někteří odjeli zazimovat chaty a chalupy, někteří přinesli kytky na Národní třídu - některým politikům tam tleskali na jiné pískali. Uběhlo přesně 150let od doby, kdy Viktoriny vodopády objevil první Evropan , Skot, odpůrce otrokářů David Livingstone.
18. školní vydavatelství Alpa distribuovalo nové číslo časopisu Šok. PhDr. Ortmanová, Mgr. Smolová a 4. A se seznamovaly s Prahou anglicky a francouzsky.
21. se čeští vyvolení sťahují do „Blavy“ a stávajú sa iniciátormi nového veku slovensko českeho súžitia.
22. PaedDr. Karásková a 2. B byly v Praze na prohlídce Židovského města. Na střídačce Red Wings zkolaboval náš Jirka Fischer – držíme palce, aby vše dobře dopadlo.
24. v Berouně se představil stínový ministr školství za ODS - byli jsme u toho.
25. tercie byla s Mgr. Štěpničkovu a RNDr. Šimonovou v Národním muzeu na výstavě o minulosti a současnosti působení periodického tisku, rozhlasu, televize a internetu v českých zemích „Zlaté časy médií“.
28. tercie a primy bruslily. Kvintáni s Mgr. Schröpferovou a Mgr. Schröpferem instalovali výstavní panely s tématikou města Beroun, fotky z volejbalového turnaje a výletu tercie na vodu. RNDr. Štulíková byla u holiče.
29. PaedDr. Karásková připravila setkání s Klubem mladých Evropanů za finanční podpory Komerční banky. Klub uspořádal informační besedy během celého dopoledne o možnostech studia, cestování a pracovního uplatnění v EU pro studenty 2. 3. a 4. ročníků. Mgr. Revinová byla s primou v rámci výtvarky zdobit vánoční stromek v Muzeu Českého krasu v Berouně v rámci soutěže „Stromek ozdob a už nezlob“. Anička Marková, Pavlína Morávková a Alena Bulvasová výtvarně připravily panely z fotek Mgr. Hynka z „H2O 2005“ a ze „Zeleného dne 2005“. Papežský stolec oznámil, že homosexuálové už nemohou být vysvěceni na kněze, ledaže by „jasně překonali“ své tendence. Máme novou vývěsní tabuli, grafický návrh zpracoval pan Kameel Machart, váš bývalý spolužák. Už nikdo nebude loupat písmenka! Hranice devětadvaceti korun za jedno euro byla prolomena, Češi mohou euro směnit za 28,92 korun.
30. studenti semináře z dějepisu a Zsv s Mgr. Chocovou a Mgr. Benešovou besedovali s Dr. Kamilou Bendovou, signatářkou Charty 77, v rámci projektu MŠMT „Člověk proti násilí – komunistické Československo“. Od 14 hodin jsme měli otevřené dveře pro zájemce o studium a jejich rodiče (přišlo 25 zájemců o studium v primě a 84 deváťáků z 21 základních škol okresu, Prahy- západ a Prahy). V sále se jim dostalo informací o škole, vyučovacích předmětech, výuce cizích jazyků, sportovních kurzech, obědech i podmínkách pro přijímání ke studiu v letošním roce. Pak v dobrých rukách studentů kvinty (byli společensky oblečeni, dobře naladěni, hájili školu za každé situace i proti daleko silnějším soupeřům, byli zkrátka senzační), si prohlédli budovu, učebnu IVT (ing. Knytlová, Mgr. Hamerník) s fotografickými prezentacemi Mgr. Hynka a nový digitální mikroskop v učebně biologie v podání RNDr. Jungmanové. Klub mladého diváka s Mgr. Chocovou a Mgr. Benešovou odjel do Divadla Brodway na muzikál Tři mušketýři. Poslanecká sněmovna schválila novelu trestního zákona, snižuje se věk trestní odpovědnosti na 14let a tím současně věková hranice pro legální sex. Průměrná mzda v zemi dosáhla hodnoty 18 833,-Kč.

autor: lidinsky / vloženo: pro 2, 2005