Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Pátá kolona od předků

Násilí bylo v minulosti mnohem více než dnes Naše škola se zapojila opět do projektu MF DNES. Blahopřejeme Zuzce, její text byl vybrán do vydání z 2. května 2007. CO SI MYSLÍ STUDENTI? Jak vnímají násilí kolem sebe? Co soudí o šikaně a trestech za zločiny? Přečtěte si nejlepší práce studentů středních škol, které se přihlásily do projektu MF DNES, Českých drah a Shocartu podporovaného Reader’s Digest Výběrem.

O autorovi: ZUZANA KUČEROVÁ, Gymnázium Beroun. Autorka dostane knižní cenu.

Je násilí problémem současnosti? Odpověděla bych, že rozhodně menším než v minulosti, a možná větším než v budoucnosti.

Když v dávném pravěku začínal vývoj lidského druhu, životně důležité bylo pro člověka, aby nepostrádal pudové násilí – pokud nezabiješ ty, budeš zabit a přežívá jen ten nejsilnější. Zvláště u mužů, kteří museli každodenním lovem získávat potravu pro svou tlupu, byla jistá dávka krvežíznivosti nezbytná.

Je známo, že v antice se lidé dožadovali nejen chleba, ale především her. To znamená, že se na krvavé násilí alespoň dívali, pokud sami brutálně nezabíjeli v nesčetných válkách, které pak pokračovaly i v průběhu celého středověku. Ten je sám o sobě takové temné období. Mučení, pranýřování a upalování bývaly běžné praktiky. Později se ničivá násilnická vůle davu projevila v několika revolucích. Násilí vyvrcholilo dvěma největšími světovými konflikty ve 20. století. Zvláště druhá světová válka se zapsala velmi silně bestiálním vražděním a mučením Židů, ale i odpůrců režimu a nežádoucích osob. To nebylo pak cizí ani komunismu.

Jak je vidět, naše dějiny jsou plné násilí, a dle mého názoru je jistá dávka násilnosti přirozenou složkou lidské povahy jako jakási destruktivní energie, která možná za miliony let z lidské povahy v důsledku nepotřebnosti vymizí, jako se to stalo v průběhu evoluce s množstvím dalších věcí.

Myslím, že násilí z našeho světa ubývá, ač se to může zdát naopak. Rozhodně se cítím bezpečněji, než bych se asi cítila v minulosti, kdy by mě mohl dát neomezený vládce z rozmaru okamžitě popravit nebo by mě cestou do školy zabila horda loupežníků. Dnes se objevují stále nové a nové otázky v oblasti násilí, jako je šikana, výtržnictví na fotbalových stadionech nebo agresivita na silnicích. Tím se nám může tvořit iluze o rostoucím násilí, ale popravdě řečeno nejsou tohle relativní maličkosti? Myslíte, že kdyby například hrozil bezprostředně nějaký velký válečný konflikt, by někoho zajímala šikana na školách? Možná si můžeme naopak říct: To, že se tak zevrubně zajímáme o malá témata násilí, znamená, že máme vyřešená ta velká, což je rozhodně pozitivní.

Důležitější je tedy spíše otázka eskalace násilí. Samozřejmostí je, že pokud Terminátor v televizi přežije desetinásobný průstřel hrudního koše a ještě k tomu jednou rukou zabije několik policistů, nedává to lidem, a to především dětem, moc dobrý příklad. Na druhou stranu svět je dnes svázán tolika pravidly, že člověk dnes nemůže svou destruktivní složku vybít jen tak.

Násilí tedy rozhodně není problémem jen současnosti, a možná není ani vůbec problémem. Spíš takovou „pátou kolonou“, kterou nám zanechali naši předci. Oni by bez něj přežít nemohli, ale nám je teď spíš na obtíž.

„V antice se lidé dožadovali nejen chleba, ale i her. Na krvavé násilí se dívali, pokud sami zrovna nezabíjeli ve válkách.“

autor: admin / vloženo: kvě 2, 2007