Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Napsali o nás v Berounském deníku!

(Lucie Zemanová - naše bývalá absolventa) Studenty z Berounska čeká maturita. Čeho se obávají? Berounský deník , 23. května 2007 BEROUN, HOŘOVICE - Nervózní jsou kromě maturantů i profesoři, kteří vzpomínají na svoji zkoušku z dospělosti. Zkouška zakončující středoškolské vzdělání čeká tento a příští týden většinu studentů čtvrtých ročníků. Po svatém týdnu jsou tu maturity a s nimi nervozita, strach i očekávání, které předznamenávají velkou životní zkoušku. Tou musí projít studenti na berounském gymnáziu i na Střední odborné škole v Hořovicích.

Studenti se bojí češtiny

Letos na Gymnáziu Joachima Barranda v Berouně maturuje 86 studentů, mezi kterými je také devatenáctiletá Daniela Pokorná. „Maturuji z českého, anglického a německého jazyka a ze základů společenských věd. Cizí jazyky už mám za sebou a mám z toho docela dobrý pocit. Horší bude čeština, která je podle mě dost obsáhlá.

U ní se obávám skoro všech otázek,“ smála se Daniela, ze které již největší nervozita spadla stejně jako z Vojtěcha Dufka. „Maturuji ze stejných předmětů jako spolužačka, jen kromě základů společenských věd mám dějepis. Pocity jsou zatím pozitivní, protože jsem vždy něco řekl, takže to snad vyjde. Ráno jsem byl ale hodně nervózní, bylo mi špatně, protože jsem spal asi čtyři hodiny. Teď už je to ale lepší, měl jsem celkem štěstí na otázky,“ sdělil Vojta s úlevou.

Nervózní jsou i profesoři

Jedním z třídních profesorů, kteří byli u maturit a snažili se dodat svým studentům odvahu, byl také profesor Ivan Hynek. „Maturitní ročník mám letos popáté a když to srovnám s tím, když jsem byl u maturit poprvé, je to velký rozdíl. Rozhodně už nejsem tak nervózní. Stejné je to podle mě i se studenty. Jejich vystupování je rok od roku sebevědomější, daleko více si věří,“ řekl Ivan Hynek, který při maturitách vzpomíná i na dobu, kdy tuto zkoušku skládal sám. „Těsně než jsem měl jít táhnout otázku, mě můj profesor poslal pro noviny. Musel jsem doslova běžet, abych to stihl, takže se mi tenkrát docela hodila sportovní průprava,“ vzpomínal Hynek.

Stejně jako na berounském gymnáziu, i na Střední odborné škole v Hořovicích maturují tři třídy. Navíc zde skládají zkoušku také studenti dálkového nástavbového studia. Dohromady je to tedy 81 maturantů. „Snažíme se držet úroveň znalostí, abychom jako škola neklesali, jak je nyní tren〜dem. Studenti mají větší od〜povědnost, ambice a plánují studium na vysoké škole či v zahraničí. Maturity jsou u nás celkem těžké a jejich součástí je obhajoba ročníkové práce, které jsou někdy opravdu na vysoké úrovni,“ sdělil ředitel školy Vladimír Kebert. „Někteří studenti se od nás hlásí na tři až čtyři vysoké školy a je velice příjemné, když nám pak od nich přijde oznámení o promoci,“ dodal Kebert.

autor: admin / vloženo: kvě 25, 2007