Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Fata Morgana – sním či bdím

(A. Táborská, A. Štembergová) Že nevíte, co je to sukulent či jak se rozmnožují orchideje? Po přečtení článku z naší již druhé biologické výpravy budete jistě moudřejší.

Uběhlo pár týdnů a my máme za sebou další výlet s biologickým seminářem, nyní do Botanické zahrady hlavního města Prahy.

Mohlo by se zdát, že tentokrát nám doprava nebude dělat větší potíže. Ale divili byste se, jak dlouho jsme příhodný spoj do Prahy – Troje hledali (asi tak půl hodiny, prvotní trasa vedla přes Brno). V reálu cesta trvala naštěstí jen něco málo přes hodinu.

Navzdory tomu, že jsme měli již předem domluvenou prohlídku s průvodcem, vznikl po našem příjezdu u pokladny naprostý zmatek. Díky včasnému zásahu pana profesora Hynka jsme z toho vyšli nejlépe, jak to jen šlo – s průvodkyní a bez placení.

Tropický skleník byl rozdělen na 3 sekce. V první části věnované polopouštím jsme se seznámili s rostlinami Austrálie, Mexika a Madagaskaru. Poté jsme se podzemní štolou, ve které nás obklopovala akvária s mexickými tetrami, přesunuli do části druhé – nížinného deštného lesa 4 kontinentů. Dominantou tohoto sektoru byl pětimetrový vodopád, v němž nás chtěl pan profesor  vykoupat. Tak jsme před ním radši utekli do poslední horské části. Své místo tu měli například endemité stolových hor Venezuely. Ve všech třech částech byla umístěna krátkodobá expozice jednoho z nejzajímavějších druhů květin – orchidejí.

Po vysilujícím a však velmi zajímavém výkladu naší průvodkyně jsme měli možnost si všechny rostliny nafotit. Kvůli až 98 procentní vlhkosti a 30 stupňové teplotě jsme ale už moc dlouho fotit nevydrželi, exkurzi jsme skončili a pokojně se rozešli. Jediný pan profesor vydržel. A jestli ho nepozřela žádná masožravka, fotí tam dodnes…

A co že je již zmíněný sukulent a jak se rozmnožují orchideje? Na to je jen jediná odpověď: zajeďte se podívat do botanické zahrady, tam vám proškolený průvodce všechno rád objasníJ

autor: admin / vloženo: bře 6, 2008