Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Píší o nás v Berounském deníku

V úterý, 20. května se skupina našich studentů zúčastnila projektu Hrou proti AIDS. Přečtěte si, jak o tom píše Berounský deník, na fotografii je Jan Dvořák ze sexty "v akci".

Deváťáci bořili mýty o AIDS
Autor: Petra Lišková - Berounský deník
Projekt Hrou proti AIDS je zaměřen na žáky základních škol a klade si za úkol rozšířit jejich znalosti o viru HIV, ale i o dalších pohlavně přenosných infekcích a jak zabránit nechtěnému těhotenství.
Jakým způsobem se přenáší virus HIV, o tom celý týden diskutovali žáci berounských devátých tříd základních škol se studenty gymnázia Joachima Barranda. Akci nazvanou Hrou proti AIDS již počtvrté pořádali pracovníci berounského domu dětí a mládeže.
„Děti jsou rozdělené do pěti skupin a vystřídají se na pěti stanovištích. Každé stanoviště má svého moderátora, studenta gymnázia, který vede diskuzi. Hlavním cílem Hry proti AIDS je osvojit žákům základní znalosti o přenosu HIV, ostatních pohlavně přenosných infekcích, ale také o ochraně před nežádoucím otěhotněním,“ vysvětlila princip celého projektu Marie Chramosilová z domu dětí a mládeže. Kluci a dívky se na jednotlivých stanovištích seznámili s možnostmi přenosu infekce, jak se vyvarovat nebezpečí nákazy, ale také jak se vypořádat s láskou a sexualitou a současně se chránit před AIDS. Na posledním stanovišti se žáci seznámili s životem s HIV. „Na tomto stanovišti jsme chtěli žákům navodit pocit tolerance a pochopení osob infikovaných virem HIV a případně odstranit některé zažité předsudky,“ dodala Marie Chramosilová.
Deváťáky projekt velice oslovil, jak dokazují jejich bezprostřední reakce. „Je to super, že tyto otázky neřešíme ve třídě s naší účou, ale máme možnost diskutovat se studenty gymnázia, kteří jsou skoro stejně staří jako my. Probrali jsme otázky, na které bychom se ve třídě styděli zeptat,“ shodovaly se žákyně berounské základní školy, které se projektu zúčastnily.
„Projekt Hrou proti AIDS je ideálně načasován, protože právě toto téma jsme měli nyní probírat v rámci osnov rodinné výchovy. Jsem ráda, že se taková akce koná a už se těším na seminář, který potom s žáky uspořádáme a myslím si, že mě po tomto kurzu budou spíš školit oni,“ chválila proekt učitelka Lenka Šnaidaufová, která se akce včera zúčastnila s deváťáky z Jungmannovy základní školy.

autor: admin / vloženo: kvě 23, 2008