Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Fyzika 3. tisíciletí – rozhodně jinak než jste zvyklí!

(Jana Hronková) Víte, ve kterých oblastech současná fyzika bádá a za co se udílejí Nobelovy ceny? Je pro vás fyzika předmět, při kterém se používá jen učebnice, tabule či sešit a s vynaložením velkého úsilí kalkulačka či zaprášená pomůcka z kabinetu? Pozor, svět se mění a jsou tu i jiné možnosti!

10. září 2008 CERN, Evropská laboratoř pro fyziku částic, http://www.cern.ch vysílá online zpravodajství z prvního pokusu vstříknout protony do nového urychlovače LHC. Bude probíhat webcast (tedy živé video) z dané události, takže každý z vás může bezprostředně nahlédnout do kuchyně současné vědy (viz webové stránky CERN pro veřejnost http://public.web.cern.ch/public/)
Kdo chce být připraven na 10.září teoreticky a chce se dozvědět o CERN a LHC více, nabízím následující odkazy:

  • pro lingvisty vládnoucí angličtinou populární materiály http://www-hep2.fzu.cz/~rames/outreach/
  • pro nás ostatní pak česká verze http://www-hep2.fzu.cz/~rames/outreach/castice.html, kde se pod odkazem To základní o CERN nachází můj poloodborný překlad a stručná informace o tom, co je CERN, čím se zabývá a jaký to má vztah k našemu porozumění základním vlastnostem světa. V roce 1999 jsem totiž v CERN ve Švýcarsku krátce pobývala (viz příběh české učitelky v CERN. Pozor- jména o odkazy dávno nefungují – bylo to přeci jen v minulém století) a hlavně v říjnu téhož roku profesorský sbor a část studentů našeho gymnázia toto nejrozsáhlejší výzkumné centrum částicové fyziky na světě navštívili.
  • článek V. Wagnera o LHC: http://www.osel.cz/index.php?clanek=3193

Takže chcete-li vědět o experimentech na největším urychlovači LHC více, požádejte své vyučující fyziky, informatiky a další, zda by bylo možno 10.září společně nahlédnout na http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2008/PR06.08E.html
Vše bude samozřejmě v angličtině, takže jazykově zdatní studenti jsou zvlášť vítáni. A když to nestihnete během výuky, i večer a následující dny bude jistě co sledovat, číst, studovat a obdivovat.
Pokud vás CERN a jeho výzkum zaujal či zaujme, v říjnu (21.10.) bude v Planetáriu pořádán den věnovaný CERNu a LHC s dopoledním programem pro školy. Budete-li mít zájem, kontaktujte mne, můžeme ledacos naplánovat.

autor: admin / vloženo: zář 5, 2008