Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

1. a 2. místo v okresní přeboru škol v šachu!

Okresního přeboru škol v šachu se v úterý, 11. listopadu 2008 zúčastnila dvě družstva z naší školy. Reprezentovala nižší i vyšší stupeň gymnázia. Jan Deák, Michal Valašík, Tomáš Podoljak, Vojtěch Týbl z tercie a Patrik Šnobl z primy obsadili ve své kategorii 1. místo! Družstvo ve složení Vladimír Kalina, David Randák, Tadeáš Peták z oktávy a Aleš Vlasák, Jiří Turčín ze septimy obsadilo v kategorii středoškoláků 2. místo. Všem úspěšným šachistům blahopřejeme a děkujeme za výbornou reprezentaci školy!

Při této příležitosti možná není na škodu připomenout, kde se vlastně šachová hra vzala! Její historie je totiž velice zajímavá:

Šachy (resp. šach; z perského slova šáh, panovník) jsou klasická desková hra pro dva hráče. Hra vznikla v 15. století v jižní Evropě úpravou perské hry šatrandž, následníka staré indické hry čaturanga. Slavný Alfonsův a Cottonův rukopis ze 13. století popisují pravidla čatarangu tak, jak se hrál v jejich době. Deska, na které se hrálo, byla shodná s deskou, na které se hraje v dnešní době. Hlavní figura nesla jméno perského vládce, kterým byl v té době šáh (už víte, kde přišly šachy ke svému jménu?). První ministr (dnešní dáma) se pohyboval stejně jako šáh o jedno pole všemi směry, slon (dnešní střelec) se pohyboval o dvě pole šikmo a pěšec se na poslední linii měnil na prvního ministra.

V průběhu příštích staletí se pravidla hry měnila, až se ustálila do podoby, v jaké je známe dnes.

O původu současné varianty šachové hry (tak jak ji známe v Evropě) se stále ještě vede  diskuze. Původně to byla bitva čtyř armád, každá pod vedením rádži (indický král). Dva hráči hrají ve spojenectví proti druhým dvěma a každý ovládá 4 armádní jednotky - pěchotu, jízdu, slony a loď. Hraje se na desce o 64 polích, převzaté ze starodávné indické hry zvané Aštapada. Každá z armád začíná hru v jednom rohu, figury ve dvou řadách, pěšci před hlavními figurami. Kromě toho, že se jednalo o hru pro čtyři hráče, je zajímavou skutečností i to, že o tom, kterou figurou bude hráč v daném kole hrát, rozhodovala kostka!

A protože šachová hra podporuje rozvoj logického myšlení, stojí za to se jí věnovat. Šachy jsou totiž bojem proti chybám soupeřovým i svým vlastním!

Zdroj: http://www.chesslady.com/

autor: admin / vloženo: lis 11, 2008