Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Sexta - Haus des Meeres WIEN

(Aneta Magdová) V pondělí 8.12.2008 se naše třída společně s panem prof. Hynkem a panem prof. O Novákem vydala do největšího akvária v Evropě do Domu moře ve Vídni.Byl to nádherný výlet a rozhodli jsme se podělit o zážitky...

Dům moře- Jedná se o velmi zajímavé akvárium, které je umístěno do bunkru ze 2.světové války, tzv. flakturmu. Tyto věže se využívaly v rámci protiletadlové obrany.

Když jsme v pondělí v 10:30 dorazili před dům moře byli jsme všichni zvědaví, jestli se bude skutečnost ztotožňovat s tím, co jsme měli možnost vidět na internetových stránkách.Už když jsme vešli do objektu a podívali se nad sebe,přivítalo nás obrovské, prosklené sklo jímž jsme mohli sledovat krásné ryby a pochodující lidi nad námi. V akváriu bylo 9 poschodí, kde jsme měli možnost v každém vidět nebo si přečíst (v němčině) něco zajímavého. Nacházel se zde i výtah, který nás zavezl až úplně nahoru na vyhlídku, ze které byl nádherný rozhled na celou Vídeň a viděli jsme i ruské kolo v Prátru.Když jsme potom scházeli postupně dolů, tak jsme si měli možnost přečíst nebo se alespoň podívat na různé plakáty,dokumenty o historii věži nebo na obrázky dělostřeleckých věží v jiných městech např. v Berlíně.Když jsme potom sešli o několik pater dolů,  čekal nás už opravdový zážitek.Za největší zmínku stojí  tropické sladkovodní ryby , tropické mořské ryby ,středozemní živočichové, terarijní zvířata a tropický dům.

Tropické sladkovodní ryby -V akváriích v této části jsou ryby z řek a jezer tropických zemí. Především sem patří piraňa, také tzv.  archerfish, diskus, stingrays a four-eyed fishes,což by se dalo přeložit jako ryba se 4-mi oči.Oči této ryby jsou totiž rozpůleny na 2 a tak mají možnost vidět stejně dobře nad a pod vodou.      Tropické mořské ryby – Tato část mě osobně zaujala nejvíc.Patří sem totiž akvária, ve kterých jsou korálové útesy a v nich jsou živočichové jako clownfishes  (rybička z filmu Hledá se Nemo) , triggerfishes,kterým byla vyvinuta speciální hřbetní ploutve,dále zde byli mořští koníci,mořské želvy a dokonce i žraloci a to byl opravdu nádherný pohled.

Ze středozemních živočichů byly nejzajímavější sasanky,humři,krabi,úhoři dokonce i chobotnice,medúzy a krásné mořské hvězdice.

 

V terarijní části jsme mohli vidět  sklípkany , škorpiony, žáby, různé druhy želv, hadů, ještěrek a krokodýlů.Z hadů jsme mohli spatřit zmiji, chřestýše a kobru.Jeden had měřil skoro 4 m a to už byla podívaná.Když jsem si stoupla k jednomu z terárií , tak se zrovna jeden had začal plazit po skle až k výšce mých očí, a tak jsem si připadala jako Harry Potter, který takto mluvil s hady.Ten had totiž opravdu vypadal , jako kdyby chtěl něco říct.

 

A opravdový vrchol expozice byla návštěva tropického domu kde volně létali různobarevní ptáci např. papoušci nebo tzv. lesklý špaček,snadno rozpoznatelný díky svému lesklému kovovému peří.Dále tam pobíhaly malé opičky a když jste měli štěstí, tak Vám mohli přeběhnout přes ruce nebo si na Vás dokonce i sednout. Někdo mohl vidět i tzv. létající lišky, které patří do netopýrů a jsou vidět většinou brzy ráno a v noci když je tma.Přes den jsou ale většinou schovaní.

 

Na prohlídku jsme měli 2 a půl hodiny a komu zbyl čas, mohl si jít dát kávu nebo občerstvení do kavárny přímo v objektu a k tomu měl krásný výhled na okolí.při odchodu jsme měli možnost si zakoupit i suvenýr.A pak už naše cesty vedly do ulic Vídně.

Takovou příležitost jako je pozorování těch nejkrásnějších druhů ryb,hadů,opic a jiných živočichů nemáme každý den a tak děkujeme těm, kteří nám to umožnili.

autor: admin / vloženo: pro 12, 2008