Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Blíží se 20. výročí událostí sametové revoluce…

18. listopadu se studenti maturitních tříd zúčastní besedy s Tomášem Töpferem, senátorem a ředitelem, režisérem a hercem Divadla Na Fidlovačce, se senátorem Jiřím Oberfalzerem a s Tomášem Havlem, místostarostou města Berouna a krajským zastupitelem. Všichni tři se se studenty podělí o své zážitky, dojmy a vzpomínky přímých účastníků.

Dopis ministryně školství Miroslavy Kopicové k výročí 17. listopadu:

„Blížící se 20. výročí událostí sametové revoluce je a bude předmětem mnoha reflexí, komentářů, analýz i hodnocení. Studenti byli symbolem naší cesty ke svobodné společnosti, a proto pokládám za správné, abychom se právě my ve školství začali zabývat otázkou, co nám posledních 20 let přineslo, jakou změnou jsme prošli a kam chceme jít dál. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravuje v této souvislosti diskusní setkání s významnými protagonisty někdejšího revolučního dění, jako byli Monika Pajerová, Šimon Pánek, Martin Mejstřík nebo Jan Bubeník. Vidíme v takovém setkání příležitost na chvíli se zastavit v každodenním shonu a připomenout si nejen témata listopadu 1989, ale i ta, která přinesla následující léta.

Díky sametové revoluci je ostatně zcela na našem rozhodnutí, chápeme-li jakékoli výročí jako důvod k oslavám, případně jakým způsobem se k oslavám připojíme. V posledních dnech jsem se zamýšlela nad tím, zda bychom nenašli nějakou cestu společného sdílení svátečního okamžiku. Sdílení jako připomenutí vzácné blízkosti lidí, kterou jsme tehdy prožívali. Dospěla jsem k názoru, že bychom společně mohli na chvíli zavést svoje myšlenky k listopadovému výročí a k tomu, co pro nás každého znamená.
Pro připomenutí sametové revoluce vám mohu pouze nabídnout společný termín a jednoduchý symbolický úkon. Jako den navrhuji pátek 13. listopadu, kdy se od 13,00 hodin uskuteční i výše uvedená diskuse, a tím úkonem by mohlo být zapálení jedné svíčky, jež by všem připomněla dobu před 20 roky. A protože zapálení svíčky nemůže ujít dětské pozornosti, beru to i jako vhodnou příležitost si o listopadových událostech 1989 v tu chvíli s dětmi popovídat. Vzhledem k tomu, že žákyně a žáci, které dnes učíte, nemají s tehdejšími událostmi prakticky žádnou osobní zkušenost, jsou zcela závislí na tom, jak jim je my dospělí zprostředkujeme a přiblížíme.“

Také na naší škole si připomeneme tuto významnou událost a v souladu s návrhem paní ministryně – v pátek 13. listopadu si v šesté vyučovací hodině připomeneme události listopadu 1989.

autor: admin / vloženo: lis 10, 2009