Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Zájezd na konec světa

21.12.2012 byl letos den diskutovanější než kterýkoliv jiný. Studenti 1.B, 4.B a kvarty pod vedením paní profesorky Moravanské uskutečnili poznávací zájezd do Míšně - navzdory všem apokalyptickým předpovědím :o). A vrátili jsme se všichni, spokojení a připravení na další dny, na které se těšíme!

Očima pedagoga:

Počasí nám přálo – nepršelo, nefoukalo. Všichni jsme se včas sešli na čas odjezdu a v 7.30 autobus vyjížděl od školy. V 11.30  nás na smluveném místě v Drážďanech čekala paní průvodkyně. K programu vztahujícímu se k Míšni jsme jako bonus dostali i prohlídku Drážďan. Konec světa přišel na přetřes hned na začátku výkladu - Drážďanský kodex, který jej avizoval -  byl letos tím největším lákadlem pro turisty mířící do této oblasti…

Starobylá Míšeň s dominantou hradem Augustusburg, porcelánem se zkříženými meči, vánoční výzdobou a nefalšovanými německými štolami nás celý den příjemně zaměstnávala. Jen ochutnávka z programu: prohlídka interiérů tří pater hradu ve vlastním tempu s „průvodcem ve sluchátku“, prohlídka historických uliček s architektonickými zvláštnostmi německých staveb, Lutherův znak -  „základní kámen abecedy“ ve zdi jedné z uliček s možností najít ve spleti křivek a čar každé písmeno abecedy a samozřejmě roztomilé maličké vánoční trhy na třech malých náměstíčkách historického centra. To vše určitě uspokojilo očekávané.

Na zpáteční cestě autobusem jsme na okružní jízdě Drážďanami mohli obdivovat decentně nasvícené historické centrum města.

Do Berouna jsme dojeli po 22 hodině. Vánoční exkurze byla příjemnou tečkou za kalendářním rokem 2012 a startem do vánočních prázdnin, které nás všechny připraví na závěrečný lednový finiš prvního pololetí.

Očima studentky kvarta - Daniely Břížďalové:

Výlet do Míšně byl můj první se školou, a tak jsem se na něj mimořádně těšila. Ráno jsme se sešli před gymnáziem, nasedli do autobusu a hurá do Německa. Cestu jsme si zpříjemnili hraním her a pojídáním sladkostí, které nám maminky nabalily. V Drážďanech k nám přistoupila paní průvodkyně, která nás poté doprovázela celou cestu, a vyprávěla nám mnoho zajímavostí. První naší zastávkou v Míšni byl krásný hrad, kde jsme každý dostal svůj "telefon", ve kterém jsem si mohli pustit povídání v češtině o určité místnosti, soše apod. S kamarády jsme si prošli všechna tři patra a moc se nám to líbilo. S Nelou jsme obdivovaly nádherné výhledy z oken a klukům se zamlouvalo klouzání v papučích po podlaze.

Poté jsme ze zámku sešli dolů do města. Byly zde tři trhy, takže si každý našel své. Ochutnali jsme jablka a jahody obalené v čokoládě, palačinky, krémové dortíky a domů tatínkům koupili klobásy. Poté si pár odvážlivců vyzkoušelo jízdu na ruském kole a společně jsme se podívali na otvírání 21. okénka u vánočního kalendáře v podobě oken na radnici. Všude byla příjemná vánoční atmosféra, v obchodech se ozývaly koledy a nám se nechtělo jet domů. Bohužel jsme museli, a tak jsme se alespoň před odjezdem společně vyfotili u stánků, abychom měli kromě pohledů ještě nějaké vzpomínky. Cestou zpět jsme ještě s autobusem obkroužili večerní Drážďany. Celý výlet byl opravdu skvělý a už se těším na další za rok.

autor: stepnickova / vloženo: led 1, 2013